Vijesti 2017. godina

UPRILIČEN SUSRET UDRUGĀ PROGNANIH HRVATA S PODRUČJA ŠIRE BANJOLUČKE REGIJE

U subotu, 14. siječnja, osam udruga prognanih Hrvata s područja banjolučke biskupije, koje se nalaze u entitetu RS, organizirali su u Rugvici kraj Dugog Sela zajedničko druženje. Na njega su pozvali i banjolučkog biskupa Franu Komaricu, kojega su dopratili prelat doc. dr. Miljenko Aničić, direktor biskupijskog Caritasa i mr. Frano Piplović, voditelj studija Europske akademije Banjolučke biskupije.

Vodstvo udrugā je najprije imalo inicijativnu sjednicu za osnivanje Saveza udrugā prognanih Hrvata Sjeverozapadne Bosne. Zatim je biskup predvodio koncelebriranu misu u župnoj crkvi, pod kojom je uputio brojnim okupljenim prognanicima iz šire banjolučke regije prigodnu pastirsku riječ. Obodrio ih je da ustraju u vjeri svojih roditelja i predaka praštajući onima, koji su ih prognali, i ne odustajući od svoga zalaganja u obrani i promicanju istine i pravde o svome aktualnom stanju.

Na zajedničkom višesatnom druženju, koje je uslijedilo nakon mise, nazočnima se obratio gospodin Vinko Laštro, predsjednik udruge prognanih Banjolučana „Nazaret“, koja je bila glavni organizator ovog druženja. Prisutnima je uputio svoju riječ i biskup Franjo, te njegova dvojica pratioca.

Svi su istaknuli važnost zajedničkog odlučnijeg zauzimanja kod državnih struktura RH i BiH za povratak oduzetih im osnovnih ljudskih prava, što je našlo na odobravanje brojnih nazočnih.

TABB
Banja Luka – Rugvica – Sanski Most, 14. siječnja, 2017.

Povezani članci

Back to top button