Vijesti 2017. godina

PROSLAVLJENA SVETKOVINA SV. MARIJE DE MATTIAS

U subotu, 4. veljače 2017., u banjolučkom samostanu „Novi Nazaret“ redovnica Družbe „Klanjateljica Krvi Kristove“ svečanim liturgijskim slavljem proslavljena je svetkovina sv. Marije de Mattias, Utemeljiteljice te Družbe.

Slavlje je predvodio domaći biskup Franjo Komarica. U koncelebraciji s njime, osim župnika vlč. Marijana Stojanovića bilo je još devet dijecezanskih i redovničkih svećenika.

Na misi su, uz 20-ak sestara Klanjateljica bile i sestre druge tri redovničke zajednice s područja Banja Luka: Milosrdnice sv. Vinka Paulskog, Misionarke Ljubavi (sestre Majke Terezije) i Službenice Bezgrješne Djevice Marije. Prisutno slavlju bilo je i 50-ak vjernika-laika, članova Molitvene zajednice, te drugi župljani. Pjevanje je predvodila s. Damjana Kovačević, koja je ujedno voditeljica i orguljašica zbora u katedrali.

Na početku misnog slavlja u samostanskoj kapeli – dobrodošlicu je svima izrazio domaći župnik Marijan. Biskup Franjo je u uvodnoj riječi zahvalio svima, koji su došli da zajedno sa „sestrama Klanjateljicama Krvi Kristove zahvale Bogu za veliki dar cijeloj Crkvi u osobi sv. Marije de Mattias“, ali i na „daru Banjoj Luci i Banjolučkoj biskupiji za prisutnost već skoro 140 godina njezinih duhovnih kćeri“. Prenio je sestrama sestrinske pozdrave i izraze duhovne blizine njihovih sestara iz Poljske provincije, koja je nastala nakon II. Svjetskog rata, odlaskom jedne grupe poljskih sestara iz matične kuće „Nazaret“ u Banjoj Luci, zajedno s drugim poljskim katolicima na područje jugozapadne Poljske.

U homiliji biskup Franjo je najprije podsjetio na osnovne podatke iz života Marije de Mattias, nakon čega je protumačio poziv na svetost članova Crkve, a osobito Bogu posvećenih osoba. Podsjetio je i na opravdanost obilježavanja „Dana posvećenog života“, kojeg je u Crkvu uveo sveti Ivan Pavao II. te je naglasio trostruku nakanu uvođenja toga dana kao „zahvaljivanje Bogu za dar redovništva u Crkvi, koji obogaćuje župne i biskupijske zajednice“, bolje upoznavanje i veće cijenjenje redovnica i redovnika od strane vjernika laika i bolje i dublje posvješćivanje vlastitog poslanja u Crkvi i svijetu od strane redovnica i redovnika“. Biskup je naglasio da je bit vjerodostojnog redovničkog života „ljubiti i dati sve“, pojasnivši kako se to ostvarilo i u životu svete Utemeljiteljice. Pročitao je nazočnima i nekoliko kratkih odlomaka iz pisama sv. Utemeljiteljice naglašavajući kako je „iz njih vidljivo da je njoj Bog bio na prvom mjestu, a da je ona istinski bila svjedok Božje ljubavi u svijetu“. Biskup je zaključio svojim pozivom svima: „Budi kršćanin, redovnica, redovnik, svećenik ali stvarno i potpuno“!

Na kraju mise se nazočnima obratila i samostanska poglavarica s. Bernarda Krištić te je uslijedilo čašćenje relikvija svetice.

Marija De Mattias je rođena 4. veljače 1805. godine u Vallecorsi, pokrajina Frosinone, uz južnu granicu ondašnje Papinske države. Utemeljila je Družbu Klanjateljica Krvi Kristove 1834. u dobi od 29 godina, kojoj je dala jasno usmjerenje: „Ljubav prema Bogu i prema našem dragom bližnjem“. Umrla je u Rimu 20. kolovoza 1866. Proglašena je blaženom 1950., a svetom 2003. godine.

TABB
Banja Luka – Novi Nazaret, 4. veljače 2017.

Povezani članci

Back to top button