Vijesti 2017. godina

DAN POSVEĆENOG ŽIVOTA NA GORICI U LIVNU

U četvrtak 2. veljače 2017. na Prikazanje Isusovo iliti Svijećnicu proslavljen je Dan posvećenog života na Gorici u Livnu. Svete mise u prijepodnevnim satima u samostanskoj crkvi sv. Petra i Pavla predslavio je meštar novaka fra Marinko Baotić. a na misi u 10 sati blagoslovljene su svijeće. Poslijepodne su u samostan pristizali franjevci i redovnice koje djeluju na području livanjskog kraja.

U poslijepodnevnim satima u novoj samostanskoj dvorani održano je predavanje o enciklici „Laudato si’ – Hvaljen budi“ pape Franje, a predavač je bio fra Luka Tomašević, profesor moralne teologije na splitskom Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Fra Luka je predavanje iznio kroz osvrtanje na sv. Franju Asiškoga koji je bio nadahnuće za encikliku, koja govori o ekološkim problemima današnjice. Fra Luka je započeo predavanje s Franjinom slikom Boga.

Sv. Franjo je vidio Boga kao Onoga koji je sve i Onoga koji je sve stvorio-Životvorca. Nasuprot stoje stvorenja koja su bez Njega ništa, sama sebi apsurd. No, kad Stvoritelj preko stvorenja pjeva pjesmu ljubavi tada ona poprimaju svoj smisao. Fra Luka kaže kako Franjo nije bio nimalo neuk u pogledu na svijet. Sv. Franjo zato piše Pjesmu stvorenja, u kojoj poziva svako stvorenje Božje da ga hvali.

Govorio je i o nužnosti ekoteologije, koja će morati neprestano davati odgovore na suvremene probleme čovjeka i prirode jer se oboje moraju izgrađivati, usavršavati.

Susret je završen u kapelici samostana Školskih sestara franjevki Krista Kralja na Gorici klanjanjem pred Presvetim.

FIA
Gorica-Livno, 4. veljača 2017.

Povezani članci

Back to top button