Vijesti 2017. godina

PROSLAVLJENO STEPINČEVO U BANJOJ LUCI

Na Stepinčevo biskup Komarica predstavio misu u svojoj katedrali

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika, 10. veljače 2017., biskup banjolučki Franjo Komarica predslavio je u svojoj katedrali večernju koncelebriranu pjevanu misu.

Na početku misnog slavlja je nazočne podsjetio da se „uz ovaj spomendan blaženog nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca u molitvi ujedinjuju osobito hrvatski katolici diljem zemaljske kugle.“

U prigodnoj propovijedi biskup je najprije podsjetio na opravdanost štovanja svetaca u Crkvi. Spomenuo je da je i drevni katolički hrvatski narod imao brojne istinske svjedoke vjere, od kojih je cijeli niz uzdignut na čast oltara. Zatim je iznio glavne podatke o blaženom Alojziju. Citirao je neke od osobito važnih rečenica iz propovijedi svetog pape Ivana Pavla II., na misi proglašenja blaženim zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. Naglasio je kako je papa izrijekom povjerio novog blaženika „s blistavim znamenjem mučeništva“ sjećanju njegovih sunarodnjaka. Pozvao je nazočne na misi neka smatraju svojom dužnošću temeljito poznavati istinu o Božjem milosnom djelovanju u pastirskom životu i radu blaženog Alojzija, te da tu istinu brane i promiču.

Naveo je i jednu osobitu povezanost nekadašnjeg banjolučkog biskupa Alfreda Pichlera s blaženim Alojzijem. Vozeći se na sahranu nadbiskupa i kardinala Stepinca, bečki kardinal Franz König doživio je tešku saobraćajnu nesreću nadaleko od Zagreba. Nadbiskup koadjutor zagrebački Franjo Šeper poslao je banjolučkog biskupa Alfreda Pichlera da u varaždinskoj bolnici posjeti teško nastradalog bečkog nadbiskupa. Trebalo je dati za njega krv i to je uradio biskup Alfred. Bečki nadbiskup kardinal König je bio spašen i tu dramu nije zaboravio cijelog života.

Biskup Komarica je podsjetio i na dramatične godine nedavnog rata i svoje uporne poticaje katolicima i svim drugim sugrađanima na izbjegavanje zla i zločina i na činjene dobra u pravednosti i milosrđu te u praštanju i radu oko pomirenja. Spomenuo je brojne svećenike i vjernike – laike koji su zbog svoje vjernosti Kristu i Evanđelju izgubili svoje živote. Biskup je nazočne pozvao da ni njihove svijetle likove ne zaboravljaju.

Na kraju misnog slavlja biskup Franjo je pred izloženim kipom blaženog Alojzija izmolio prigodne litanije bl. Alojzija Stepinca, koje se mole u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

TABB
Banja Luka, 10. 2. 2017.

Povezani članci

Back to top button