Vijesti 2017. godina

OTVOREN CENTAR BL. IVAN MERZ NA FILIPINIMA

U subotu 25. veljače u Manili u četvrti Quezon City otvoren je Centar „BL. IVAN MERZ“ za promicanje poznavanja i štovanja hrvatskog blaženika u toj velikoj katoličkoj zemlji.

Ideja kao i realizacija za otvorenje Centra došla je od Vicepostulature bl. Ivana koja ondje postoji već nekoliko godina, a vodi je vicepostulator laik Dave Ceasar dela Cruz, koji je još prije deset godina bio posjetio Hrvatsku i grob bl. Ivana i po povratku nastavio širiti štovanje hrvatskog blaženika u svojoj domovini.

Centar se sastoji iz tri prostorije. Prva je kapelica u kojoj su smještene relikvije bl. Ivana. Druga prostorija je namijenjena za susrete, predavanja te studijsko upoznavanje života i djela bl. Ivana. I treća prostorija je ured Vice-postulature. U ostvarenju ovoga Centra pomagali su Vicepostulaturi razni donatori, a u materijalnom uređenju članovi filipinske udruge bl. Ivana te mnogi dobrovoljci.

Sama svečanost otvorenja 25. veljače odvijala se u tri dijela. U prijepodnevnim satima bio je blagoslov centra koji je obavio svećenik Richard Diaz, dekan Teološke škole Maryhill u nazočnosti službenika Vicepostulature i članove Udruge bl. Ivana Merza. Oko podneva bio je susret više privatnog karaktera za članove obitelji i bliže prijatelje samih organizatora. U večernjim satima organiziran je susret za predstavnike raznih katoličkih udruga za mladež koje djeluju u Manili.

Ovaj centar bl. Ivana Merza na Filipinima jest prvi takve vrste, koji je otvoren izvan Hrvatske kako bi se njegovo poznavanje i štovanje što više proširilo u toj katoličkoj zemlji.

Postulatura bl. Ivana iz Zagreba veoma je zahvalna svima koji su pomogli u pripremi, organizaciji i otvorenju ovoga Centra našega blaženika, koji je i blaženik cijele Katoličke Crkve i ima što reći ne samo svojim hrvatskim sunarodnjacima nego i svim drugim katolicima po svijetu. To upravo dokazuju zbivanja na Filipinima povezana s našim Blaženikom.

TABB/B. N.
Banja Luka – Zagreb – Filipini, 6. 3. 2017.

Povezani članci

Back to top button