Vijesti 2017. godina

SAHRANJENA MARA ANTOLOVIĆ, MAJKA ČASNIH SESTARA ANE MARIJE I BENITE ANTOLOVIĆ

U ponedjeljak, 6. ožujka 2017. na Novom groblju u Žepču sahranjena je uzorna vjernica Mara Antolović, majka dviju časnih sestara Klanjateljica Krvi Kristove: Ane Marije Antolović, regionalne poglavarice u Zagrebu, i Benite Antolović koja djeluje kao katehistica u mjestu Vrsar u Istri.

Izraze sućuti sinovima, kćerima, rodbini i prijateljima pokojne Mare, koja je veliki dio svoga životnog vijeka proživjela u župi Radunice, uputio je žepački župnik vikar vlč. Anto Zubak koji je vodio obred sahrane. Pročitao je pismo sućuti koje je časnim sestrama Ani Mariji i Beniti Antolović uputio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. „Povodom smrti Vaše drage majke Mare upućujem vama osobno kao i cijeloj ožalošćenoj blizoj i daljnjoj rodbini najsrdačnije izraze kršćanske sućuti. Dušu pokojne Mare preporučujemo milosrđu Božjem da je primi u vječni pokoj i zagrljaj svoje vječne božanske ljubavi. Vama živima želim hrabrost vjere koja ima uporište u uskrsnuću Isusa Krista koji nam zajamči život vječni i uskrsnuće mrtvih“, napisao je kardinal Puljić u svom pismu sućuti.

U grobljanskoj kapeli Svetu misu zadušnicu za pokojnu Maru predvodio je delegat kardinala Puljića mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uz koncelebraciju desetak svećenika. Sudjelovao je veliki broj sestara Klanjateljica Krvi Kristova iz raznih mjesta u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj koje su se ujedinile u molitvi s vjerničkom zajednicom i rodbinom pokojne Mare.

U prigodnoj propovijedi mons. Tomašević je kazao da na ovom kao i na svakom drugom sprovodu čovjek postaje svjestan vrata kroz koja mora proći, a to su vrata smrti. „Prolazeći kroz vrata smrti, ostavljamo sve ono zemaljsko i ulazimo u novu vječnu stvarnost. Pošto prođemo kroz vrata smrti, susrest ćemo nebeskog suca Isusa Krista koji nam je jasno naznačio po čemu ćemo biti suđeni“, kazao je tajnik Tomašević oslanjajući se na odlomak iz Evanđelja po Mateju (25, 31-46) u kojem se govori o Sinu Čovječjem u slavi koji daje Kraljevstvo Božje onima koji su gladne hranili, žedne pojili, strance primali, gole odijevali te pohađali oboljele i utamničene. Govoreći o dugom životnom putu pokojne Mare, istaknuo je njezinu otvorenost prema darivanju života kroz rađanje desetoro djece i prihvaćanje još jednog djeteta kojemu je majka umrla nakon poroda. Dodao je da pokojna Mara i njezin pokojni muž Anto kao i brojni pokojnici, koji se nisu bojali darivati život, jesu primjer i poticaj današnjim vjernicima da sebe i sve što imaju otvaraju životu i potrebama bližnjih posebno onih najmanjih jer se na taj način bogate u Bogu, bogate za vječnost.

Mara Antolović rođena je, 7 rujna 1926. Sa svojim mužem Antom, koji je preminuo prije 11 godina, na svijet je donijela 10 djece od kojih su tri curice umrle u djetinjoj dobi. Živa su tri sina i četiri kćeri od koji su dvije časne sestre. Pokojna Mara dojila je i odgojila sa svojom djecom i časnu sestru Iluminatu Antolović, kojoj je majka umrla odmah poslije poroda. Sestra Ilumanata danas djeluje kao orguljašica i pastoralna suradnica u australijskom gradu Sydneyu. Pokojna Mara preminula je blago u Gospodinu opremljena svetim sakramentima, 4. ožujka 2017. u Žepču u 91. godini života. Nije dugo bolovala, a nije se bojala smrti. Svojim najbližima govorila je da je Bogu zahvalna za sve što joj je darovao u životu i da je pripravna poći u susret svome Gospodinu kojemu je cijelog života vjerovala.

KTA
Žepče, 7. ožujak 2017.

Povezani članci

Back to top button