Vijesti 2017. godina

ODRŽANA SKUPŠTINA KONFERENCIJE VIŠIH REDOVNIČKIH POGLAVARA I POGLAVARICA BIH

Petnaesta redovna skupština Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine (KVRPP BiH) održana je 11. ožujka 2017. u franjevačkom samostanu na Petrićevcu u Banjoj Luci. Skupštinom je predsjedao predsjednik Konferencije dr. fra Miljenko Šteko. Na Skupštini su sudjelovali svi provincijalni poglavari i poglavarice zajednica sa sjedištem u BiH, 5 predstavnika redovničkih zajednica čiji članovi djeluju u Bosni i Hercegovini, s provincijalnim sjedištem izvan BiH, kao i apostolski nuncij u BiH nadbiskup Luggi Pezzuto, delegat Biskupske konferencije BiH pomoćni biskup banjolučki Marko Semren te predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica provincijal Jure Šarčević, OFMCap.

Nakon uvodnih riječi i dobrodošlice fra Miljenka te pozdrava biskupa Semrena i predsjednika Hrvatske redovničke konferencije, sudionici Skupštine su u kratkim crtama predstavili djelovanje svojih zajednica. Zatim je biskup Semren predstavio dokument Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života „Identitet i poslanje brata redovnika u Crkvi” te istaknuo: „Naslovnici ovoga dokumenta nisu samo braća redovnici, nego redovnice, svećenici, laici i čitava Crkva. U dokumentu Crkva je viđena kao otajstvo zajedništva na sliku zajedništva Sina s Ocem u daru Duha Svetoga. Zajedništvo triju Osoba postaje uzor, izvor i vrhunac zajedništva kršćana s Kristom; od nje nastaje zajedništvo kršćana među sobom u bratskom životu.“ Govoreći o poslanju i identitetu brata redovnika, biskup Semren je istaknuo da dokument ističe bratstvo kao bitno obilježje. „Bratstvo je dar koji brat redovnik prima od Boga Jednog i Trojedinog. Bratstvo nije jednostavno plod osobnog napora nego je prije svega dar Božji; Brat redovnik je proročka memorija (sjećanje) Isusa – Brata. Dar koji brat redovnik prima i dijeli sa svojom braćom preoblikuje se u dar koji se daje u poslanju. Njegovo se poslanje sastoji konačno u izgradnji općeg bratstva utemeljenog na vrijednostima Evanđelja. Bratstvo braće redovnika nije zatvoreno u samo sebe; to je bratstvo za poslanje. Svako doba ima svoje proroke, a današnje vrijeme traži od braće da odgovore na suvremene društvene okolnosti, a ti odgovori su: ‘proroštvo gostoljubivosti, proroštvo smisla, proroštvo afirmacije ženskih vrijednosti, proroštvo brige i zaštite života te očuvanja stvorenoga svijeta, proroštvo mudroga korištenja novih tehnologija’.“

Uslijedila je rasprava u kojoj su sudionici Skupštine zaključili da smjernice dokumenta treba pretočiti u život, također su zahvalili predsjedniku Hrvatske redovničke konferencije za tiskanje i dostavljanje toga dokumenta.

Nadbiskup Pezzuto obraćajući se sudionicima Skupštine izrazio je radost zbog susreta na tradicionalnom zasjedanju. S obzirom na ovogodišnju temu Skupštine, nuncij Pezzuto usredotočio se na dva aspekta „proročke dimenzije“ života brata redovnika: „Proroštvo gostoljubivosti“ i „Proroštvo smisla“. Istaknuo je da „prihvaćanje i gostoljubivost ne trebaju biti shvaćeni samo u uskom fizičkom smislu, nego iznad svega kao prihvaćanje drugoga u vlastitom srcu. Stoga brat redovnik, pa tako i redovnik i redovnica općenito, svojim stavom prihvaćanja i gostoljubivosti, shvaćenima u njihovom najdubljem značenju, žive, svjedoče i navješćuju već ovdje na zemlji prije svega Crkvu kao ‘Božju obitelj’, otvorenu dijalogu unutar i izvan nje, a zatim svjedoče i navješćuju Crkvu nebesku u kojoj će biti prihvaćeni svi narodi, budući da svi postižu spasenje jedino u Kristu, pod uvjetom da svatko čestito živi temeljna načela svoje vjere.“ Nadbiskup Pezzuto, naglasio je važnost proroštva prihvaćanja i gostoljubivosti u jednom multikulturnom, multietničkom i multireligijskom kontekstu. „Drugi aspekt ‘Proroštvo smisla’ – Crkva je pozvana biti ‘kompas’ usred čovječanstva. Ali unutar Crkve, ‘posvećeni život’ ima posebno mjesto i priliku pokazivati na proročki način pravi smisao života jer je svaka posvećena osoba morala proći ovaj put: traženje istinskog smisla života i nastojanje da ga se utisne u svoju osobnu stvarnost. Samo onaj tko je u Bogu pronašao konačni i odlučujući smisao svoga života, može ga drugima pokazivati proročki i djelotvorno.“ U posljednjem dijelu svoga interventa, Nuncij je govorio o dokumentu “mutuae relationes”– ekleziologiji zajedništva i važnosti hijerarhijskih i karizmatskih darova, koji je u postupku promjene. „Smjernice i propisi su dobrodošli. Ipak, ‘mutuae relationes’ trebamo izgrađivati, prije svega, u svome srcu, ispunjenom ‘crkvenim osjećajem’. Srcem koje je svjesno da je Kristova Crkva jedna jedina i da joj svi, i svatko od nas, služimo u bogatstvu raznolikih karizmi, onkraj uskih i kratkovidnih vlastitih interesa koji se često odnose na područja jako materijalna, koja nemaju baš ništa s Kraljevstvom Nebeskim za koje smo uložili cijeli naš kratki život ovdje na zemlji“, zaključio je nadbiskup Pezzuto.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje koje je predslavio nadbiskup Pezzuto, koji je također izrekao homiliju.

U popodnevnom radu predsjednik Konferencije i pročelnici povjerenstava koja djeluju pri KVRPP BiH podnijeli su izvješća. U završnom dijelu, sudionici Skupštine posjetili su trapističku opatiju „Marija Zvijezda” koja je početkom 20. stoljeća bila središte duhovnog, odgojnog, gospodarskog i kulturnog napretka banjolučkog kraja.

KVRPP BIH
Banja Luka, 14. ožujak 2017.

Povezani članci

Back to top button