IzdvajamoVijesti 2017. godina

BANJOLUČKI BISKUP PRIGODOM NESVAKIDAŠNJEG POVODA BORAVIO NA DALEKOM ISTOKU

Na poziv seoulskog nadbiskupa kardinala Andrewa Yeom Soo-junga, koji je ujedno apostolski administrator biskupije Pyongyang, jedine biskupije na području današnje Sjeverne Koreje, boravio je u Seoulu biskup banjolučki Franjo Komarica, zajedno sa svojim tajnikom vlč. Borisom Jorgićem na svečanostima povodom obilježavanja 90-te obljetnice osnutka te dramatično uništene biskupije u korejskom narodu.

Centralna svečanost održana je u seoulskoj katedrali, koja je posvećena Bezgrješnoj Djevici i Bogorodici Mariji. Na svečanoj koncelebriranoj misi bili su nazočni svi biskupi Južne Koreje, na čelu sa sadašnjim kardinalom Yeom-om i kardinalom emeritom Jeong Jinseok te apostolskim nuncijem u Južnoj Koreji nadbiskupom Osvaldom Padilla. Bilo je nazočno i više političara, među kojima i ministar za ujedinjenje pri Vladi Južne Koreje Hong Jong Pyo, te gradonačelnici Pyongyanga u egzilu s grupom vjernika rodom iz biskupije Pyongyang Prostrana katedrala je bila ispunjena brojnim mnoštvom vjernika, svećenika, redovnica te sjemeništaraca.

Na početku misnog slavlja predvoditelj kardinal Yeom zahvalio je svima nazočnima „za sudjelovanje ovoj dirljivoj svečanosti molitve zahvaljivanja u prošnje za žive i ubijene članove pyongyanške biskupije“. Posebno je zahvalio osobitom gostu i prijatelju pyongyanške biskupije biskupu Komarici, što se uz uspostavljenu duhovnu i molitvenu vezu svoje biskupije s biskupijom Pyongyang, odazvao njegovom kratkoročno upućenom pozivu i došao na svečanosti obilježavanja 90-te obljetnice osnutka najuništenije korejske biskupije.

U svojoj prigodnoj propovijedi kardinal je govorio kako nakon 71 godine od podijele Koreje, u Sjevernoj Koreji nema ni jednoga svećenika, redovnika ili redovnice, niti se imaju točne informacije o broju vjernika koji su preostali. Naglasio je kako postoji sigurnost da postoje vjernici koji mole u tajnosti. „Danas obilježavamo 90-tu obljetnicu osnutka biskupije Pyongyang, ali kako je prošlo mnogo godina, mnogi od nas zaboravljaju one tihe crkve u Sjevernoj Koreji, koja je bila plodna zemlja svetih korejskih mučenika“, istaknuo je kardinal Yeom te dodao kako ova uspomena bi trebala postati „sjeme nade za crkvu u Sjevernoj Koreji“. „Posebno od vas tražim ustrajnu molitvu da ovo sjeme nade može postati nada za evangelizaciju Istočne Azije“, zaključio je kardinal Yeom.

Nakon mise, održano je u katedrali prigodno predstavljanje biskupije Pyongyang od njenog početka do dolaska biskupije pod komunističku vlast početkom 50-tih godina prošlog stoljeća te sve do danas. O tome je opširnije govorio generalni vikar za biskupiju Pyongyang mons. Hwang In-guk. Mnoštvu su se obratili još i apostolski nuncij nadbiskup Padilla, kardinal emeritus Jeong, ministar za ujedinjenje te počasni gost biskup Komarica. Njegovu „poruku kršćanske nade i utjehe“ pročitao je kao prijevod na korejskom jeziku svećenik don Ivan Achilleo Jeong Sedouk, direktor nadbiskupijskog centra za mir i pomirenje korejskog poluotoka. Snažne riječi biskupove poruke nazočni su pozdravili gromoglasnim aplauzom.

Zatim je kardinal Jeom nazočnima pročitao kako je prigodom svoga boravka u Banjoj Luci, 7. siječnja 2017. godine, u banjolučkoj katedrali zajedno s biskupom Komaricom potpisao „Povelju“ o čvrstom prijateljstvu i duhovnoj pomoći te obostranoj molitvi članova biskupije Pyongyanga i biskupije Banja Luka, te je pozvao biskupa Komaricu da zajedno stave uokvirenu povelju pred lik Gospe Fatimske, koji je bio postavljen u svetištu katedrale. Kardinal je biskupu za uspomenu darova kip „Gospe Korejske s Djetetom Isusom“.

Biskup se susreo i s grupom starijih vjernika rodom iz Pyongyanga, koji su zahvalili za izraze kršćanske solidarnosti, a on im je obećao molitvu svoju i svoje biskupijske zajednice.

Tijekom zajedničkog objeda biskup Komarica se posebno susreo sa većom grupom sjemeništaraca, koji se školuju za Pyongyanšku biskupiju te im darovao krunice, izrađene posebno za njih.

TABB
Seoul – Banja Luka, 18. ožujka 2017.

Povezani članci

Back to top button