Vijesti 2017. godina

CARITAS RADI NA SMANJIVANJU RIZIKA OD KATASTROFA

Nakon obnove i oporavka od poplava iz 2014. godine, Caritas je u kolovozu 2015. godine započeo raditi na jačanju kapaciteta lokalnih zajednica, smanjenju ranjivosti i boljoj pripremljenosti za krizne/izvanredne situacije.

Tijekom godinu i pol dana napravljena je procjena rizika i opasnosti za 30 lokalnih zajednica, a svaka od zajednica je tijekom 2016. godine bila uključena u specifične aktivnosti ka ostvarenju ciljeva. Tri spota plod su jednoipolgodišnjeg rada Caritasa s lokalnim zajednicama, mladima, djecom i odraslim osobama.

Spot Evakuacija u Osnovnoj školi Lipnica” rađen je u suradnji s partnerima na projektu, Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije i partnerima  u Tuzlanskom Kantonu: Civilna zaštita, Hitna pomoć i Crveni križ. Scenarij evakuacijske vježbe zamišljen je kao pojava požara u školi. Svi akteri koji rade na spašavanju i zaštiti materijalnih dobara i ljudi kroz pokaznu vježbu, proveli su evakuaciju cijele škole. Prema scenariju jedan broj učenika škole bio je povrijeđen i njima su iz hitne pomoći i crvenog križa pružili prvu medicinsku pomoć.

Spot Pripremimo se s Hermanom” rađen je u suradnji s  Caritasima Vrhbosanske nadbiskupije i biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan i dječjim vrtićem Sv. Obitelj u Sarajevu i Dječjim vrtićem Sv. Josip iz Mostara, kao i Crvenim križem Bosne i Hercegovine.  Herman je rak koji govori o svojim avanturama pronalaska kuće koja će biti sigurna od potresa, poplava, požara i drugih prirodnih nepogoda. Caritas je za djecu pripremio igrokaz kroz koji su djeca upoznata s opasnostima od raznih vrsta katastrofa. Kroz radionice „Pripremimo se s Hermanom“ sudjelovalo je 618 djece raznih uzrasta. Oni najmlađi su se zabavili kroz igrokaz u kojem su aktivno sudjelovali pomažući Hermanu pružiti prvu pomoć, ali i radionice na kojima su mogli crtati Hermana, ili gledati kako se gasi vatra.

Spot Evakuacija na farmi Livač” rađen je u suradnji s Caritasom Banja Luka i Zemljoradničkom zadrugom Livač. Ideja je bila napraviti dva scenarija zaštite i spašavanja žive stoke na farmi od poplava. Kroz prvi scenarij djelatnici zadruge imali su na raspolaganju 24 sata za evakuaciju životinja. Organizaciju vozila i plana utovara krava a farme napravio je Draženko Budimir, direktor zemljoradničke zadruge. Drugi scenarij je zahtijevao više umijeća upravljanjem životinjama jer se evakuacija s farme trebala napraviti u kratkom vremenskom roku. Drugi scenarij je bio veći izazov iz prostog razloga, što nitko od nazočnih nije mogao pretpostaviti ponašanje životinja. Nakon cjelodnevne vježbe, odlučili smo pozvati sve zadruge i farmere koji žele svoje blago zaštiti da naprave plan za evakuaciju, kako bi znali što raditi u određenim trenutcima izvanredne situacije. Dio napora pretočen je u kratki video.

Svi linkovi dostupni su i na web stranici Caritasa Bosne i Hercegovine.

CARITAS
Sarajevo, 16. ožujak 2017.

Povezani članci

Back to top button