Vijesti 2017. godina

EUHARISTIJSKO SLAVLJE U MOSTARSKOJ KATEDRALI UOČI 69. REDOVITOG ZASJEDANJA BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH

Uoči 69. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 20. ožujka 2017. u večernjim satima biskupi su slavili zajedničko Euharistijsko slavlje u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru na liturgijsku proslavu sv. Josipa, zaštitnika Mostarsko-duvanjske biskupije. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, u zajedništvu s četvoricom biskupa i koncelebraciju petnaestak svećenika, dijecezanskih i franjevaca. Na Svetoj misi sudjelovao je i veći broj redovnica raznih kongregacija, a brojni vjernici ispunili su mostarsku stolnicu.

Riječi pozdrava i dobrodošlice kardinalu Vinku, biskupima mons. Tomi, mons. Peri i mons. Marku, svećenicima i svim okupljenima uputio je domaćin mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. „Braćo i sestre, neka je svima vama, svima nama sretna i blagoslovljena i čestita ova svetkovina sv. Josipa, zaručnika Blažene Djevice Marije, zaštitnika naše Mostarsko-duvanjske biskupije i zaštitnika cijele Katoličke Crkve. Josip je prva klasa. Na prvom mjestu ispred svih svetaca i svetica Božjih. Jedino je Gospa ekstra. Mi ćemo se preporučiti i osobno, i obiteljski, i crkveno, i nacionalno njemu u zagovor. Iskoristit ćemo tu njegovu moć zagovora da nam pomogne kod Isusa Krista kojemu je bio vjeran od početka do kraja svoga života“, kazao je biskup Perić u pozdravnoj riječi.

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je biskupu Periću na pozdravu te čestitao svetkovinu sv. Josipa cijeloj mjesnoj Crkvi preporučujući je zagovoru ovog velikog sveca. Potaknuo je okupljene i na molitvu za cijelu Katoličku Ckrvu i za sve obitelji „da sv. Josip, kao poglavar Svete Obitelji, izmoli svim našim obiteljima potrebne milosti“. Pozvao je da mole sv. Josipa i za sve očeve jer je uzor svih očeva iako nije bio naravni otac, ali je bio otac pred zakonom. „Molit ćemo i za sve one koji nose ime Josip da ih prati zagovor sv. Josipa. Molit ćemo i za naš hrvatski narod jer je on proglašen zagovornikom i zaštitnikom našeg naroda“, kazao je kardinal Puljić.

Prigodnu propovijed uputio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren. Pozdravljajući sve okupljene biskupe, osobito domaćeg biskupa Perića, zatim kardinala Puljića, kao i sve prisutne redovnice i vjernike, štovatelje sv. Josipa, biskup Semren je podsjetio da je Bog “dao našoj biskupiji Mostarsko-duvanjskoj sv. Josipa kao zaštitnika kojega je svaka generacija otkrivala i prihvaćala kao svoga”. Ističući da je kroz stoljeća ljubav Božja djelovala preko sv. Josipa, te da djeluje još uvijek i u našim danima, istaknuo je da je sv. Josip “svetac nad svecima jer je živio na samom izvoru svetosti zajedno s Isusom i Marijom”.

Potom se osvrnuo na pročitano evanđelje, u kojem se govori o dječaku Isusu koji je tijekom hodočašća ostao sam u Jeruzalemu, a kojeg su našli tek nakon tri dana – u Hramu, gdje sjedi među učiteljima, sluša ih i postavlja im pitanja. Podsjetio je da Joseph Ratzinger (papa u miru Benedikt XVI.) i još neki teolozi tvrde da tri dana Isusove odsutnosti znakovito upućuju na tri dana između križa (Isusove smrti na križu) i uskrsnuća (Isusova povratka nebeskom Ocu). “To su tri dana trpljenja zbog Isusove odsutnosti, jer je Marija rekla dvanaestogodišnjem Isusu: ‘Sinko, zašto si nam to učinio? Gle, otac tvoj i ja žalosni smo te tražili’ (Lk 2,48). Marija je već tada osjećala nešto od one boli koja će joj za vrijeme Isusove muke i smrti na križu probosti srce (Lk 2,35)”, kazao je biskup Semren te dodao da se svojim privremenim odlaskom od obitelji najavljuje ono što će Isus učiniti kada kao zreo čovjek počinje javno djelovati – napustiti svoju obitelj i sa svojim učenicima naviještati riječima i ostvarivati djelima Božje kraljevstvo.

Napominjući da “Marija i Josip nisu razumjeli Isusove riječi”, ali da su ih “čuvali u svom srcu i njihova je vjera s vremenom sazrijevala “, istaknuo je da je put vjernika odluka za Božje kraljevstvo “koja nas vodi nas u nevolje i u sukobe sa silama zla i nepravde” koje “na ovom svijetu ima puno”. “Trebamo poštivati i ljubiti svoje roditelje, ali uvijek biti svjesni nebeskoga korektiva, a to je nebeski Otac. Neću se odreći svoga oca i svoje majke, ali ću priznati nepravdu ako su je počinili”, posvijestio je biskup Semren.

Podsjetio je zatim da je sv. Josip nazvan “pravednikom” zbog toga što je vjerovao nebeskom Ocu te da je zaštitnik Svete Obitelji, zaštitnik svete Crkve, zaštitnik hrvatskog naroda, i zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije, kao i da su ga, bez iznimke, za zaštitnika uzele ujedno i sve kongregacije koje su nastale radi činjenja dobra siromašnima.

Na kraju je biskup Semren kazao da je pobožnost prema sv. Josipu važna i u današnjem vremenu, “jer je ugrožena najveća svetinja našeg naroda – obitelj i najvažnija ustanova zdravog društva – brak”. Dodao je da je time smanjen i broj rođene djece, “a bez djece nema ni budućnosti”. “Drag nam je sv. Josip jer je od svih smrtnika bio najbliži Isusu i Mariji, drag nam je zbog svoje vjernosti i tihog služenja otajstvu spasenja. Crkva osobito u novije vrijeme ima veliko pouzdanje u njega te mu se utječe u raznim velikim potrebama. Očito je da je sam Bog htio proslaviti svoga poniznog, tihog i poslušnog slugu. On je dostojno ispunio svoje životno poslanje i kao takav zaslužuje i naše povjerenje i udivljenje. Dragi prijatelji, svetom Josipu, zaštitniku opće Crkve i Mostarsko-duvanjske biskupije povjerimo sve najdraže: obitelji, prijatelje, domovinu…”, kazao je biskup Semren te dodao da pjesma “Idite k Josipu” najbolje izražava raznolikost životnih potreba u kojima su se vjernici nalazili i utjecali sv. Josipu za pomoć.

Tijekom Svete mise liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni zbor pod ravnanjem don Nike Luburića dok je asistenciju koordinirao biskupov tajnik vlč. Marin Skrender.

Radni dio zasjedanja započinje u utorak, 21. ožujka, a završit će u srijedu, 22. ožujka konferencijom za novinstvo u 12 sati. Predsjedat će kardinal Puljić, a sudjelovati svi članovi Biskupske konferencije BiH. Također je najavljeno sudjelovanje delegata Hrvatske biskupske konferencije mons. Slobodana Štambuka, biskupa hvarsko-bračko-viškog, dok je svoje sudjelovanje bio primoran otkazati dopredsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda mons. Đura Džudžar, egzarh za katolike istočnog obreda u Srbiji, zbog smrti svog dekana o. Joakima Hološnjaja.

Tijekom zasjedanja biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća o radu svih Vijeća i Komisija Biskupske konferencije tijekom 2016. godine, a bit će upoznati i s radom Nacionalne uprave Papinskih misijskih djela u BiH kao i s djelovanjem Tajništva i Katoličke tiskovne agencije BK BiH. Razmotrit će i aktualno stanje u Bosni i Hercegovini.

U srijedu, 22. ožujka u 12 sati u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru (ulica Nadbiskupa Čule bb) bit će upriličena konferencija za novinstvo na kojoj će o zasjedanju govoriti kardinal Puljić i biskup domaćin mons. Ratko Perić.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti u Tajništvu Biskupske konferencije BiH na tel. 033 66 68 67 ili Katoličke tiskovne agencije na tel. 033 66 68 65 odnosno u Biskupskom ordinarijatu u Mostaru (036 334 050).

KTA
Mostar, 21. ožujak 2017.

Povezani članci

Back to top button