Vijesti 2017. godina

EVALUACIJA CARITASOVOG DRR PROJEKTA I DRR TRENING

Od 20. do 24. ožujka 2016. provedena je evaluacija projekta Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda (DRR) koju je u ime Caritasa Austrije vodila Mihaela Condac, dugogodišnja djelatnica biskupijskog Caritasa u Rumunjskoj, a trenutno zaposlena u Caritasu Austrije.

Prvoga dana evaluacije gđica Condac je u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine održala trening s ciljem prezentiranjadobrih praksi u radu s lokalnim zajednicama u sklopu DRR-a. Na treningu su sudjelovali djelatnici biskupijskih Caritasa u BiH i Caritasa Bosne i Hercegovine.

Tijekom evaluacije projekta, za period od 1. siječnja do 31. prosinca 2016., Mihaela Condac posjetila je Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan te razgovarala s osobljem koje radi na projektu, Zrinkom Majstorović i Sebastijanom Tarčukijem, o uspješno završenim aktivnostima na projektu, rezultatima i postignućima. Susrela se i s volonterima u lokalnoj zajednici Čeljevo, ali i obišla područje gdje je Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan organizirao akciju čišćenja korita rijeka kao prevenciju poplava.

Tijekom posjete gđica Condac je posjetila i lokalnu zajednicu Doboj te razgovarala sDamirom Borasom iz Caritasa Vrhbosanske nadbiskupijete volonterima iz ove zajednice. Predstavljene su joj aktivnosti koje su završene u zajednici, ali i prezentirani planovi za budućnost.

Zadnji dan evaluacije Mihaela C., obišla je Caritas biskupije Banja Luka i s osobljem na projektu: Marom S. Bagarić, Draženkom Budimirom i Nikicom Prskalom, razgovarala o postignućima na projektu. Tijekom posjete zajednici u Prnjavoru gđica Condac je obišla nekoliko korisnika Caritasa koji su bili dio DRR projekta i prezentirali joj način kako oni rade na smanjivanju rizika od prirodnih nepogoda, jačanju svojih kapaciteta i smanjivanju ranjivosti. Nakon obilaska korisnika delegacija je posjetila farmu Jokić kod Prnjavora, čiji vlasnici su napravili plan za evakuaciju farme u slučaju prirodne nepogode ili neke druge krize, prema uputama i dobroj praksi na farmi Livač kroz DRR projekt.

CARITAS
Sarajevo, 24. ožujak 2017.

Povezani članci

Back to top button