Vijesti 2017. godina

BRIGA CARITASA OKO BOLJE SKRBI ZA OSOBE S DEMENCIJOM

Svjetska zdravstvena organizacija (WTO) upozorava da će se broj osoba u svijetu koje pate od demencije do 2050. godine utrostručiti, od sadašnjih 36 milijuna broj će porasti na više od 115 milijuna oboljelih. Od toga će posebno biti pogođene zemlje u razvoju.

U Bosni i Hercegovini ne postoje službeni podaci o broju oboljelih, a neslužbeni podaci govore o broju od 105.000 do čak 180.000 osoba. Pored nedostatka službenih podataka, BiH nedostaje i nacionalna strategija borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Na nižoj razini, na kojoj se stvarni život odvija, nedostaju ustanove i educirano osoblje, koje se stručno i na čovjeka dostojan način skrbe o oboljelim. Informiranost o simptomima, liječenju i tijeku bolesti predstavlja jedan od uvjeta za bolji i humaniji rad s ovom ranjivom skupinom.

U cilju informiranja i osnaživanja djelatnica i djelatnika Doma za starije osobe i djelatnica kućne njege za starije osobe, Caritas Banja Luka organizirao je 31.03.2017. prvo, od tri planirana predavanja, na temu „Komunikacija s osobama oboljelim od demencije“ u Caritasovom Domu za starije osobe.

Predavanje je održala dr. sc. Marija Kušan Jukić, dr. med., specijalistica psihijatrije, subspecijalistica socijalne psihijatrije. Doktorica Kušan Jukić je članica Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije dobi, Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju, te Hrvatskog liječničkog katoličkog društva.

CARITAS
Banja Luka, 31. ožujka 2017.

Povezani članci

Back to top button