Vijesti 2017. godina

MISA POSVETE ULJĀ – SVEČANOST ZAJEDNIŠTVA CJELOKUPNOG PASTORALNOG SVEĆENSTVA BISKUPIJE

Na Veliku Srijedu, 12. travnja 2017., okupili su se svi pastoralni svećenici iz cijele prostrane biskupije u svojoj katedrali na slavlje „Mise posvete uljā“ i ujedno svoga Svećeničkog dana. Svečano koncelebrirano misno slavlje predvodio je biskup ordinarij Franjo Komarica. S njim je uz pomoćnog biskupa Marka koncelebriralo 48 dijecezanskih i redovničkih svećenika. Zajedničko pjevanje svećenika, redovnica i vjernika – laika predvodila je katedralna orguljašica s. Damjana Kovačević.

Biskup Franjo je ima u svome obraćanju posebno tumačenje vjernicima o značenju sv. Krizme i drugih svetih ulja u životu vjernika, odnosno župnih zajednica. Posebno se u svome promišljanju obratio nazočnim svećenicima. Zahvalio im je za njihovu „veliku i ustrajnu vjernost svome svećeničkom zvanju i poslanju u često teškim okolnostima“.

Govorio je i o dubokom značenju obnove svećeničkih obećanja što je liturgijskim propisima predviđeno upravo za tu misu, koja želi podsjetiti na ustanovljene sakramenta Svetog reda i svete euharistije. Podsjetio je na raznolikost karaktera Isusovih apostola – koje Duh Uskrslog Krista čini neustrašivim svjedocima Isusa Krista, kao Spasitelja svijeta.

Povezao je prve Isusove apostole sa svim generacijama Kristovih svjedokā – sve do danas – osobito među svećenicima. Obodrio je svećenike da unatoč ne malim životnim izazovima i poteškoćama, trajno se u vjeri oslanjaju na Onoga, koji ih je pozvao i trajno im daje snage da se suobličuju s Njime. Preporučio ih je sve u molitvi sv. Pape Ivana Pavla II. – Mariji, Majci Spasitelja raspetog i uskrslog, da ih ona „spasi od Zloduha“ i „sačuva od mržnje, dvoličnosti, međusobnog nerazumijevanja od hedonističkog načina življenja, od nečistoće, sebičnosti i tvrdoće srca“.

Također je zahvalio i brojim revnim katoličkim laicima, koji svećenicima pružaju dragocjenu pomoć i podršku.

Na svršetku misnog slavlja biskup je svečano blagoslovio kip Gospe s Djetetom Isusom, kojega mu je nedavno darovao nadbiskup južnokorejske nadbiskupije Seoul, koji je ujedno i apostolski upravitelj sjevernokorejske uništene biskupije Pyongyang kardinal Andrija Yeom Soo-jung. Taj Gospin kip se časti u Koreji kao Kraljica korejskih apostola i Gospa nade i utjehe.

Biskup je sve nazočne podsjetio na zajednički potpisanu povelju „o obostranoj molitvi u našim zajednicama“ u čvrstom prijateljstvu i duhovnoj pomoći za majčinsko posredovanje Blažene Djevice i Bogorodice Marije. Spomenuo je i neke pojedinosti o svome sudjelovanju s nedavne proslave u Seoulu 90. obljetnice osnutka biskupije Pyongyang.

Uz svečano pjevanje lauretanskih litanija u procesiji svih svećenika kroz katedralu biskup Franjo je postavio Gospin lik na njegovo trajno mjesto u katedrali, pred koji su svi izmolili molitvu koju inače mole vjernici u svim župama biskupije, na kraju svete mise.

U drugom dijelu zajedničkog susreta, svećenici su najprije saslušali duhovni nagovor o svetom trodnevlju, kojega je izrekao pomoćni biskup Marko Semren. Zatim su saslušali više pojedinih biskupijskih povjerenika, te zajednički s biskupima nastavili druženje uz objed.

TABB
Banja Luka, 13. 4. 2017.

Povezani članci

Back to top button