Vijesti 2017. godina

SVETO TRODNEVLJE U BANJOLUČKOJ KATEDRALI 2017

Ovogodišnja liturgijska događanja u banjolučkoj katedrali u Svetom Trodnevlju započele su koncelebriranom misom „Večere Gospodnje“. Misu je predvodio biskup ordinarij Franjo Komarica. U svojoj homiliji je naglasio da je čin Isusove Posljednje večere „u određenom smislu početak Crkve, kao novozavjetnog izabranog naroda. Sastavni dio biti i poslanja Crkve je euharistija i zaređeni, ministerijalni svećenik. I jedno i drugo je Isus ustanovio na svojoj Posljednjoj večeri“.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim sakramentom. To se klanjanje nastavilo i tijekom cijelog Velikog Petka i Velike Subote u vremenu kad nije bilo liturgijskih događanja u katedrali.

U Petak su biskupi Franjo i Marko Semren, zajedno sa svećenicima i redovnicama imali zajedničku pjevanu Jutarnju molitvu. Prije podne je bila Pobožnost Križnog puta, koju je nadahnutim riječima predmolio biskup Marko. Uz biskupa Franju, svećenike i redovnice bili su na pobožnosti i brojni vjernici.

Obrede Velikog Petka je predvodio biskup Franjo. U homiliji je naglasio kako je „Isus svoju patnju i smrt pretvorio u neuništivu ljubav. Time je ujedno dao i najdublji smisao svakoj patnji i pokazao svoju solidarnost sa svim patnicima svih generacija i svih naroda“.

Liturgiju Uskrsnog bdijenja je također predvodio biskup Franjo. Umjesto biskupove homilije rektor katedrale Pero Ivan Grgić j pročitao biskupovu poslanicu upućenu cijeloj biskupiji. U obližnjoj župnoj crkvi je u isto vrijeme pomoćni biskup Marko predvodio bdijenje i podijelio sakramente inicijacije jednom broju katekumena.

Koncelebrirano misno slavlje na Uskrs je predvodio biskup Franjo. Izrazio je na početku mise radost što se „ove godine istog dana slavi najveći kršćanski blagdan – Uskrs – i po novom i po starom kalendaru“.

U homiliji je biskup posebno naglasio potrebu osobne vjerodostojnosti svih, koji slave Kristovo uskrsnuće.

„Potrebno da se kršćani zajednički i odlučnije zauzimaju za ljudski život od začeća do prirodne smrti i za dostojanstvo svakog čovjeka i svakog naroda – od Banja Luke i Bosne do drugih dijelova Europe i svih drugih kontinenata. Velika je krivica i grijeh propustom nas kršćana u našoj životnoj sredini ima još uvijek toliko nepravde i zlodjela, što se konstanto ratne zločince nagrađuje a ratne žrtve kažnjava daljnjim obespravljenjem i onemogućivanjem da žive u svome rodnom mjestu i domovini životom dostojnim čovjeka“, rekao je između ostalog biskup Franjo.

Na početku mise bio je u katedrali veliki broj medijskih djelatnika, a prije početka mise jedna je TV kuća zamolila biskupa Franju da se uključi u njihov uskrsni program uživo, te osim o Uskrsu progovori i o aktualnom stanju u domaćem društvu, osobito o stanju katolika Hrvata.

Biskup je uz ovogodišnji blagdan Uskrsa imao i uobičajenu konferenciju za medije, a posebno je dao duži intervju za jednu međunarodnu agenciju, iz kojega su odlomke citirali i neki domaći mediji.

TABB
Banja Luka, 17. 4. 2017.

Povezani članci

Back to top button