Vijesti 2017. godina

ODRŽAN SUSRET ŽUPNIH ZBOROVA IZ ŽUPA BANJOLUČKE BISKUPIJE

Redoviti godišnji susret zborova iz župa Banjolučke biskupije održan je u subotu, 22. travnja 2017. godine u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci.

Susret je započeo misnim slavljem, koje je predvodio biskup Franjo Komarica uz suslavlje dvojice svećenika.

Na početku mise biskup je izrazio dobrodošlicu i zahvalnost svakom od nazočnih osam zborova i njihovim zborovođama, te biskupijskoj koordinatorici liturgijskog pjevanja s. Damjani Kovačević, ujedno voditeljici i orguljašici u katedrali.

U prigodnoj homiliji biskup je podsjetio na nazočnost uskrslog Krista – osobito u liturgiji Crkve, te na povlaštenost i obvezu svih koji smiju imati udjela u tom Kristovom otkupiteljskom činu. Pojasnio je dodatnu dragocjenost sudjelovati u važnoj liturgijskoj zajednici crkvenog pjevačkoj zbora, koji se okuplja oko Krista, Velikog Svećenika i Dobrog Pastira u izvršavanju njegove zadaće proslavljanja nebeskog Oca i spasenja duša njegovih vjernika okupljenih na liturgijskim slavljima njegove Crkve.

Tijekom svečanog misnog slavlja vazmene subote skladno su sve predviđene pjevane dijelove pjevali svi okupljeni pjevači pod ravnanjem s. Damjane i uz orguljsku pratnju s. M. Blanke Jeličić.

Okupilo se oko 150 članova župnih zborova iz sljedećih župa:

Banja Luka – katedrala, voditeljica s. Damjana Kovačević;
Bila – voditeljica gđa Ana Ćavar;
Čuklić – voditeljica s. Nevena Cvitanović
Jajce – voditeljica s. Dubravka Dropulja
Livno – voditeljica s. M. Blanka Jeličić;
Livno – samostanska crkva na Gorici, voditelj g. Damir Vrdoljak;
Ljubunčić – voditeljica s. Henrika Miškić;
Podhum, voditeljica gđa Ilirija Popović.

Unatoč nenadanom snijegu i ledu u brdima Bosne, veći dio pjevača se nije dao pokolebati nego su se spremno odazvali i radosno sudjelovali na ovom susretu. Dio je ipak u zadnji trenutak odustao premda su bili najavljeni.

Nakon svete mise mons. Franjo Komarica održao je pjevačima prigodno predavanje na temu „Liturgijske službe pjevačkog zbora“. Najprije je citirao više mjesta koncilskih i postkoncilskih dokumenata, koji govore o ulozi crkvene glazbe u liturgiji, ulozi pjevačkog zbora te o brizi crkvenih pastira za učinkovito obavljanje liturgijske zadaće pjevačkog zbora.

Posebno je naglasio nezaobilaznu zadaću zbora u pomaganju pjevanja cijele liturgijske zajednice, te o onim specifičnim mjestima u slavlju i o oblicima sadržajima zbornog pjevanja. Naveo je pojedinačno i sve dijelove misnog slavlja. Naglasio je da svi članovi pjevačkog zbora, kao i svi drugi službenici i sudionici liturgijskih slavlja trebaju imati na umu da je svako „bogoslužje Crkve događaj u kojemu se susreću Božji nalog, crkvene upute, tj. propisi i naše ljudsko sudjelovanje“. Zahvalio je svima nazočnima za njihov doprinos rastu i plodnosti kršćanske vjere u njihovim župnim zajednicama.

Nakon okrjepe i druženja u dvorani Ordinarijata, pjevači su nastavili svoj susret zajednički uvježbavajući dvije liturgijske skladbe, koje će biti dio repertoara na misnom slavlju prigodom susreta slijedeće godine.

TABB
Banja Luka, 23. travnja 2017.

Povezani članci

Back to top button