Vijesti 2017. godina

ČETVRTI MEĐUDEKANSKI SUSRET U BOSNI I HERCEGOVINI

Četvrti Međudekanski susret održan je, 27. travnja 2017. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku. Budući da se nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u vrijeme susreta nalazio na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu kao delegat Biskupske konferencije BiH, sastanku je predsjedao mons. Tomo Vukšić, dopredsjednik BK BiH i vojni biskup u BiH. Sudjelovali su i drugi biskupi osim jednog člana BK BiH koji je bio spriječen. Također su sudjelovali: franjevački provincijal iz Sarajeva, vikar Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara, generalni vikari iz Sarajeva i Mostara te biskupski vikar iz Banje Luke kao i 26 od 28 dekana koliko ih ukupno ima u sve četiri biskupije u Bosni i Hercegovini: Banjolučkoj, Mostarskoj-duvanjskoj, Trebinjsko-mrkanskoj i Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Sudionici susreta upoznati su da sredstva, koja su prikupljena u Nedjelju solidarnosti u BiH prošle 2016. godine, dostavljena na 80 župa koje imaju manje od po 200 vjernika u svim biskupijama u Bosni Hercegovini. Također su upoznati s visinom sredstava prikupljenih u Nedjelju solidarnosti, 19. ožujka 2017., koja iznosi 135.000,00 KM. Izražena je zahvalnost svim vjernicima koji su svojim darom pokazali spremnost pomoći onima koji su u stvarnim potrebama. Osim ove materijalne potpore, biskupi osobito potiču na međusobnu duhovnu povezanost kroz molitvu i sveto življenje. Također zahvaljuju svim župnicima koji su animiranjem župne zajednice, ali i osobnim doprinosom, pomogli da zajednice s malem brojem osjete potporu onih s većim brojem vjernika.

Sudionici susreta saslušali su i izlaganje fra Joze Marinčića pod naslovom: „Apostolski nauk, zajedništvo, lomljenje kruha i molitve, s primjenom na domaću situaciju kakva je i kakva bi mogla biti“. Na temelju odlomka iz Djela apostolskih istaknuto je da je Isusov Duh velika snaga ljubavi koja poput ognja otvara i pročišćuje ljude da se mogu razumjeti i jedan s drugim živjeti te činiti zdravu životnu zajednicu odnosno stvarati pretpostavke za drukčiji, ljudskiji i božanskiji svijet i život u njemu. Istaknuo je da bi posebno svećenici u pastoralu trebali graditi Isusovo zajedništvo odnosno biti otvoreni prema svim ljudima osobito prema onima koji žive u bijedi, siromaštvu, egzistencijalnim nevoljama starosti i bolesti te priskočiti u pomoć i svojim kolegama u službi.

Tijekom diskusije izneseni su pojedini konkretni prijedlozi te zajednički razmišljano o iznalaženju najboljih načina ostvarenja istinskog crkvenog zajedništva krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini.

Susret je završen svečanim Euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage uza sudjelovanje brojnih hodočasnika koji su molili pokraj groba časnog sluge Božjega Petra Barbarića. Euharistijsko slavlje prevodio je i prigodnu propovijed izrekao biskup Vukšić.

Uprava i cijela sjemenišna zajednica s rektorom vlč. Željkom Marićem bila je ponovno gostoljubiv domaćin susreta, a dijecezanski biskupi susreli su se i razgovarali su sa sjemeništarcima svojih biskupija.

Travnik, 27. travnja 2017.
Tajništvo BK BiH

Povezani članci

Back to top button