Vijesti 2017. godina

EUHARISTIJSKO SLAVLJE U OKVIRU IV. MEĐUDEKANSKOG SUSRETA

U okviru IV. Međudekanskog susreta, koji je održan, 27. travnja 2017. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku, članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, franjevački provincijal, generalni vikari i dekani iz cijele Bosne i Hercegovine slavili su Svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage.

Predsjedao je dopredsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH u zajedništvu s biskupom banjolučkim mons. Franjom Komaricom, biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Ratkom Perićem i pomoćnim biskupom vrhbosanskim mons. Perom Sudarom, a koncelebrirali su: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Ševo, generalni vikari iz Sarajeva i Mostara mons. Luka Tunjić i don Željko Majić, biskupski vikar iz Banje Luke mons. Anto Orlovac te 26 dekana iz svih dijelova BiH kao i sjemenišni poglavari. Nadbiskup metropolit vrhbosanski nije mogao sudjelovati na ovom susretu jer se nalazi na plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu kao delegat BK BiH.

Sjemenišnu crkvu ispunili su brojni štovatelji časnog sluge Božjega Petra Barbarića koji su prije i nakon Svete mise molili na njegovu grobu u crkvi, a mnogi su pristupili i sakramentu pomirenja.

Dobrodošlicu biskupima i svima okupljenima uputio je rektor Sjemeništa i ravnatelj Katoličkog školskog centra don Željko Marić. „Radost vjere kao snaga ali i potrebna popudbina za naš život dar je mira uskrslog Krista. Danas doživljavamo osobito zajedništvo u ovoj godini kada se sjećamo 120 godina od preminuća časnog sluge Božjega Petra Barbarića“, kazao je rektor Marić izražavajući radost zbog održavanja Međudekanskog susreta kojim se potvrđuje „lijepo i potrebno zajedništvo naše Crkve“. „Dragi hodočasnici, danas na oaj zavjetni Petrov četvrtak želim da doživimo ljepotu naše vjere i zajedništva, a najpotrebnije je da to svjedočimo u ovom vremenu“, kazao je rektor Marić.

Na početku prigodne propovijedi biskup Vukšić je podsjetio da su u svetopisamskim odlomcima misnih čitanja u proteklim danima, koji su uslijedili neposredno nakon Uskrsa, slušali izvještaje o trijumfalnom događaju Isusova uskrsnuća te o Isusovim višekratnim ukazanjima apostolima i drugim osobama, kojima je ohrabrivao njihovu vjeru u uskrsnuće. Misna čitanja u ovom tjednu, podsjetio je biskup Vukšić, preuzeta najčešće iz Djela apostolskih, sve više nam nude opis muka apostola, koje su bile plod otpora ondašnjih moćnika svijeta njihovu hrabrom naviještanju, što su ga oni vršili usprkos zabranama, koje su im bile izrečene. Osvrćući se na pročitani misni odlomak, koji opisuje čudesni izlazak iz tamnice apostola koji su bili zatvoreni samo zato što su propovijedali, te njihovo ponovno privođenje i suđenje, podsjetio je da je u njima, iako su bili trostruko okrivljeni, umro svaki strah pred smrću, jer su već tada znali da im „je živjeti Krist, a umrijeti dobitak“ (Fil 1,21).

Podsjetio je da, zahvaljujući Duhu Svetomu, kojega im je Bog dao, jer su mu se pokoravali (usp. Dj 5,32), apostoli odbijaju posluh zemaljskoj vlasti, zato što je ona ustala protiv Boga samoga i njegovih prava na zemlji, te pred tim sudom izriču poznatu pouku, koju bi, kako je posvijestio biskup Vukšić, Isusovi učenici svih generacija trebali primjenjivati pred svakom vlašću, koja se ponaša na jednak način: „Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!“ (Dj 5,29). Naglasio je potom da svako vrijeme donosi svoje izazove za Isusove sljedbenike i njegov nauk, ali da su izazovi samo u drugim oblicima te da je iskustvo partikularne Crkve u Bosni i Hercegovini i njezinih apostola u tom je smislu, nažalost, vrlo dugo.

“Prečesto su im zabranjivali da govore i da pune ovu zemlju i njezina naselja Isusovim naukom. I ponosni smo što je našim precima tako često stvarna životna vodilja bila Petrova rečenica: ‘Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!’, kazao je biskup Vukšić koji je podsjetio da nije mali broj onih koji su, vođeni tim pravilom, čak životom stradali, jer su bili duboko svjesni, da postoji i odgovornost za šutnju. Istaknuo je da je dugo iskustvo odgovornoga govora ime Evanđelja i Crkve, proizašloga također iz pobijeđene napasti da se, “ne daj Bože, propusti šutnjom, svima nama i poticaj i pouka, ohrabrenje i škola”.

“Posebice u ove dane, kada jednomu našemu bratu ovozemaljska vlast kaže, da mu ne prizna legitimaciju samo zato što je govorio. I zato što stalno ponavlja: ‘Treba se većma pokoravati Bogu negoli ljudima!’. U svemu onomu što je obrana Božje časti, čovjekova dostojanstva, jednakoga prava katolika i svih drugih vjernika, kao i onih koji to nisu, njemu, koji ima legitimaciju Crkve da ne šuti i da ne miruje i nitko mu drugi tu ovlast ne može osporiti i oduzeti, njegovoj Biskupiji, svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima, ali i svima ostalima koji bilo gdje nepravedno pate, izražavamo svoju solidarnost, blizinu i molitvu”, kazao je biskup Vukšić aludirajući na biskupa Komaricu kojemu se nedavno otvorenim pismom na vrlo neprimjeren način obratio predsjednik Republike Srpske gosp. Milorad Dodik.

Sjemeništarci su čitali misna čitanja i asistirali tijekom Mise,a pjevao je Mješoviti zbor Katoličkog školskog centra pod ravnanjem profesorice Vlatke Čabro.

KTA
Travnik, 27. travanj 2017.

Povezani članci

Back to top button