Vijesti 2017. godina

SEDMI SUSRET BISKUPA BK BIH S FRANJEVAČKIM PROVINCIJALIMA U BIH

Sedmi susret biskupa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine s franjevačkim provincijalima u BiH održan je, 28. travnja 2017. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu.

Pošto su se osvrnuli na prošli susret, biskupi i franjevački provincijali konstatirali su da su stvoreni preduvjeti za realiziranje zajedničke pastoralne godine svećeničkih kandidata nakon svršenog teološkog studija te izrazili svoju suglasnost da se poradi na njezinoj provedbi. Ponovno je razmišljano o iznalaženju najboljeg načina pastoriziranja župa s malim brojem vjernika, ali i brige za svećenike koji žive i djeluju u takvim župama. Ponovno je izražena svijest da je Crkva preživjela i najteža vremena zahvaljujući upravo malim zajednicama, ali i da je potrebno mudro rasporediti duhovne snage na dobro svih.

Središnja tema susreta bila je: Sudjelovanje biskupija i provincija u inozemnoj pastvi. U uvodnom izlaganju spomenuti su konkretni podaci o broju svećenika, redovnika, redovnica i pastorlanih djelatnika u hrvatskoj inozemnoj pastvi. Iznesene su i neke poteškoće s kojima se susreću pastoralni djelatnici u inozemnoj pastvi. Biskupi i provincijali sa zabrinutošću saslušali su podatke o odlasku brojnih članova biskupijskih zajednica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske i pojedinih zemalja u kojima Hrvati stoljećima žive u bogatije zapadne zemlje te razmišljali o potrebi da i ti vjernici budu pastoralno zbrinuti. Iznijeli su i konkretne podatke o broju svećenika i redovnika iz biskupija i provincija u Bosni i Hercegovini koji pastoralno skrbe za Hrvate katolike u misijama i župama širom svijeta. Razmišljano je o iznalaženju načina da biskupije i provincije u BiH nastave pastoralno brinuti za one župe i misije za koje su i do sada skrbili te da i na taj način pokažu solidarnost i zahvalnost prema brojnim biskupijama koje su konkretnom pomoću u vremenu komunizma, rata i poraća pokazivale ljubav prema krajevnoj Crkvi u Bosni i Hercegovini.

Biskupi i provincijali upoznati su i s najavljenim pohodom kardinala Petera Turksona, prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, koji će od 6. do 8. svibnja biti gost Komisije „Justitia et pax“ Biskupske konferencije BiH, kojom predsjeda banjolučki biskup mons. Franjo Komarica.

Sarajevo, 28. travnja 2017.
Tajništvo BK BiH

Povezani članci

Back to top button