Vijesti 2017. godina

BLAGOSLOV NOVOG PROVINCIJSKOG SJEDIŠTA ŠKOLSKIH SESTARA FRANJEVKI

Na Dan Provincije, 29. travnja 2017., točno na 75. obljetnicu njezina osnutka, u novoizgrađenom kompleksu u Sarajevu na adresi Bjelave 85 upriličen je svečani blagoslov kapele, posveta oltara i blagoslov novog provincijskog sjedišta, Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predslavio je kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini mons. Luigijem Pezzutom, banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom, biskupom Željeznoga mons. Egidijem Živkovićem, predsjednikom Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica BiH fra Miljenkom Štekom, predsjednikom Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica provincijal fra Jurom Šarčevićem, provincijalom Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem, katedralnim župnikom vlč Markom Majstorovićem i brojnim svećenicima.

Posebnu radost i snagu zajedništva sestre su osjetile u nazočnosti Vrhovne predstojnice s. Klare Šimunović, vrhovne savjetnice s. Ane Antolović, te provincijskih predstojnica i sestara iz Mariborske, Austrijske, Tršćanske, Splitske i Mostarske provincije, koje su došle podijeliti s njima radost ovoga velikoga događaja.

Među mnogobrojnim uzvanicima, prijateljima, dobročiniteljima i ljudima koji su sudjelovali u izgradnji našega novoga provincijskog sjedišta, bio je g. Pero Bilušić, uime veleposlanika Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini g. Ivana Del Vechia. Slavlju su nazočile brojne sestre Provincije, kućne predstojnice naših zajednica, te provincijske predstojnice i sestre predstavnice drugih redovničkih zajednica koje su prisutne u Sarajevu.

U pozdravnom govoru na početku euharistijskog slavlja, provincijska predstojnica s. Kata Karadža izrazila je radost zbog ovoga događaja i istaknula kako su se okupili „da ovim euharistijskim slavljem zahvalimo Gospodinu za sve što nam je darovao tijekom minulih 75 godina postojanja naše Provincije, a Bogu se posebno molimo za blagoslovljen boravak i rad u našem novoizgrađenom domu. Ovdje smo da sa zahvalnošću priznamo da je sve što jesmo i što imamo samo Božji dar. Mi sestre franjevke danas s molitvom i pjesmom na usnama Bogu zahvaljujemo za neizmjerna primljena dobročinstva tijekom minuloga vremena. U danima pripreme za znakovite događaje u Provinciji u nama su navirale misli psalmiste: „Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? (Ps 116,12). Danas s molitvom i pjesmom zahvaljujemo Gospodinu za sve što nam je učinio preko naših sestara, koje su bile naš najveći Božji dar, preko naših biskupa, svećenika i redovnika, brojnih znanih i neznanih dobročinitelja, svih dobrih ljudi s kojima smo na bilo koji način bile povezane i koji su bili uz nas, posebno kad nam je bilo najteže kroz svih proteklih sedam i pol desetljeća naše Provincije. Danas posebno mislimo i molimo za sve naše pokojne sestre koje su svojim životima i radom slavile Boga pomažući bratu čovjeku.“

U svojoj homiliji, kardinal Puljić je čestitao zajednici 75. obljetnicu djelovanja i zahvalio za sve što su sestre činile i čine na ovim prostorima. Osvrćući se na sam čin posvete oltara i kapele, istaknuo je kako „nakon toga čina ostaje u njoj trajno nazočan Krist koji će onda oblikovati naše živote i život zajednice. Oltar će uvijek označavati Krista prisutnoga, koji će strpljivo čekati u svetohraništu. Najveći je to gost ove kuće i zajednica mu treba posvetiti pozornost, ugostiti ga, slušati ga… Dok se posvećuje oltar pomazanjem svetim uljem, u tome participiramo svi mi koji smo po Krštenju postali pomazanici Kristovi. Usporedio je posvećeni život s kaležom, blagoslovljenom posudom koja prima Krista. Ta posuda treba biti urešena krepostima, na prvom mjestu poniznošću, da bi mogla u sebe primiti Krista i onda ga ponuditi drugima. Pozvao nas je da čuvamo ovo sveto mjesto, posvećujući mu vrijeme, sveto vrijeme molitve“

U obredu posvete oltara u njega je pohranjena povelja i moći sv. Klare Asiške, koje su dobile od sestara klarisa iz Asiza. U popratnom pismu, sestre klarise su naglasile kako vrlo rijetko daju moći sv. Klare ali u ovom slučaju, za posvetu oltara provincijskog sjedišta u Sarajevu, smatrale su jako važnom prisutnost jednog malog koštanog fragmenta tijela sv. Klare. „Sarajevo je grad koji je mnogo propatio. Neka prisutnost sv. Klare bude razlog radosti, utjehe i mira za sve one koji će se njoj moliti“, istaknule su sestre u svome pismu.

Nakon Euharistijskog slavlja i blagoslova novog provincijskog sjedišta, slavlje je nastavljeno u zajedništvu za objedom, uz pjesmu i čestitke nazočnih gostiju, kao i onih koji nisu mogli biti nazočni ali su izrazili svoju radost i čestitke pismenim putem.

U svome obraćanju sustolnicima, a posebno zajednici sestara, Vrhovna predstojnica s. Klara Šimunović izrazila je radost da može biti na ovom velikom danu kojim se obilježava 75. obljetnica osnutka Provincije. „Posveta oltara kapele i blagoslov novog provincijskog sjedišta, značajan su događaj u srcu ove proslave. S vama se istinski radujem da ste, uz Božju pomoć, pomoć brojnih dobročinitelja te uz vaš nesebičan trud i zalaganje graditelja, uspjele odjelotvoriti dugogodišnju čežnju sestara za prikladnim sjedištem provincije. Božja je providnost sestre iz Maribora dovela u Bosnu. Provincija zasađena ovdje odlučno se ukorjenjivala, rasla i obilovala novim zvanjima, novim sestrama te se širila preuzimajući nove apostolske djelatnosti“, rekla je s. Klara. Istaknula je da je „vaš opstanak na ovim prostorima prokušan kroz nemile događaje prouzročene ratovima, progonima, nemirima i nepravdama. Gospodin vas je vodio i za vas utirao stazu, napajao vas je svojom mudrošću i milošću, hrabrio vas je i pratio. Danas mu ovim slavljem velikodušno iskazujemo hvalu!“ Pozvala je, potom, da „ova nova redovnička kuća bude sveto mjesto, mjesto Božjeg prebivališta i sestrinsko susretište, kuća u koju će se rado dolaziti i iz koje će se odlaziti ususret sestrama, potrebnima i svim ljudima dobre volje.“

Na kraju je zajednici sestara koja živi u novoj kući i svim sestrama Provincije zaželjela da ih i nadalje prati Božji blagoslov, zagovor i zaštita Majke Marije, sv. Franje i sv. Klare.

www.ssf.hr
Sarajevo, 2. svibanj 2017.

Povezani članci

Back to top button