Vijesti 2017. godina

IZGRADNJA KAPCITETA CARITASA U BIH

Kroz regionalni projekt Caritasa Srbije i Bosne i Hercegovine „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“ održan je još jedan trening za izgradnju kapaciteta u Caritasima u Bosni i Hercegovini koji će pomoći implementaciji projekta za smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda u zajednicama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Trening je održan od 8. do 10. svibnja 2017. godine u Banjoj Luci, u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine. Treneri iz Infohouse-a, Đenana Aladžuz i Emina Bečić, kroz tri dana upoznali su sudionike treninga iz Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije (Damir Boras), Caritasa biskupije Banja Luka (Nikica Prskalo, Dajana Dejanović i Tamara Perković), Caritasa biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan (Zrinka Majstorović, Arijana Krndelj, Mara Mišković i Ana Schulke) i Caritasa Bosne i Hercegovine (Dijana Muzička, Kristina Bičvić, Sanja Horvat i Jelena Marković) s osnovnim metodama kroz teoriju i praksu umrežavanja s partnerima za postizanje zajedničkog cilja, posebno na temi za smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda, koja na specifičan način povezuje veliki broj aktera koji rade za isti cilj jer prirodne nepogode ne poznaju granice.

Drugi dio treninga posvećen je metodama kroz teoriju i praksu motiviranja volontera za rad s Caritasom na aktivnostima, ne samo u okviru smanjivanja rizika od prirodnih nepogoda, nego kao jedan dugoročniji i sustavniji pristup rada sa volonterima. Kroz praktične vježbe sudionici su imali priliku razviti plan motivacije i rada s volonterima za određeni događaj. Kroz komentare i prijedloge ovi planovi se mogu koristiti i kao polazna točka Caritasa u BiH za formiranje baze podataka volontera, njihovih sklonosti, vještina, znanja i vremena koje mogu ponuditi Caritasu. Još jednom smo ponovili da volonterski rad nije besplatan, nego neprocjenjiv.

CARITAS
Banja Luka, 11. svibanj 2017.

Povezani članci

Back to top button