Vijesti 2017. godina

PROSLAVLJEN BLAGDAN BLAŽENOG IVANA MERZA

Spomendan prvog blaženika rodom iz Bosne i Hercegovine, banjolučanina Ivana Merza u njegovo rodnoj biskupiji se slavi kao blagdan 10. svibnja.

Posebno svečano je bilo u njegovom rodnom gradu, u katedrali, u župnoj crkvi Pohoda BDM u kojoj je Blaženik kršten te u Katoličkom školskom centru, koji nosi njegovo ime.

Koncelebrirano misno slavlje u katedrali predvodio je biskup ordinarij Franjo Komarica, a u župnoj crkvi pom. biskup Marko Semren.

U katedrali su u misi uz vjernike iz biskupije sudjelovali i hodočasnici iz župe Otok kod Sinja, koji su zajedno sa svojim župnikom fra Mirom Ančinćem, autobusom došli u pohod banjolučkim katolicima.

Na misi u župnoj crkvi su – uz domaće župljane sudjelovali i učenici Opće gimnazije KŠC „Bl. Ivan Merz“.

U katedrali su za ovu prigodu bile svečano izložene relikvije Blaženika na čašćenje vjernicima, koje se inače nalaze u spomen-kapeli unutar katedrale.

Biskup Franjo je zahvalio svim štovateljima blaženog Ivana što pokazuju kako znaju cijeniti uspjeli život ovog mladog kršćanskog laika, kojega je sveti papa Ivan Pavao II u Banjoj Luci prije 14 godina podigao na čast oltara. Sve je potaknuo da se trude – po uzoru na blaženog Ivana – biti vjerodostojni Kristovi suradnici u izgradnji Božjeg kraljevstva u svojoj životnoj sredini.

Poslije mise su u dvorištu katedrali svi „misari“ sudjelovali u zajedničkom druženju i pjesmi, koju su predvodili hodočasnici iz sinjskog i livanjskog kraja.

U župnoj crkvi je biskup Semren uputio posebne riječi nazočnim gimnazijalcima – u duhu života i duhovne ostavštine „velikog intelektualca i dubokog vjernika – katolika Blaženog Ivana Merza“.

U KŠC-u, gdje je obilježen i Dan škole, svečanu prigodnu akademiju – u duhu snažnih duhovnih poruka blaženog Ivana Merza – upriličili su gimnazijalci sva četiri razreda. Uz brojne roditelje i prijatelje Gimnazije, bili su nazočni i biskupi Franjo i Marko, te veći broj domaćih svećenika, redovnika i redovnica, kao i predstavnici drugih šest Katoličkih školskih centara.

Podijeljene su na kraju akademije brojne nagrade, koje su učenici gimnazije osvojili na različitim domaćim i inozemnim natjecanjima.

U sklopu ovogodišnjeg obilježavanja dana blaženog Ivana Marza, zaštitnika KŠC-a upriličena je i Merčeva olimpijada za učenike gimnazije.

TABB
Banja Luka, 13. svibnja 2017.

Povezani članci

Back to top button