Vijesti 2017. godina

PRVA SVETA PRIČEST U BANJOJ LUCI

U nedjelju, 14. svibnja 2017. na Majčin dan, u župi Pohoda BDM u Banjoj Luci 5 djece je pristupilo Prvoj svetoj pričesti. Sveto Misno slavlje u punoj crkvi predvodio je župnik vlč. Žarko Vladislav Ošap uz koncelebraciju biskupskog vikara mons. dr. Ante Orlovca koji je svojom prisutnošću počastio sve, a posebno obitelj Lukenda s kojima je u rodbinskoj povezanosti i krstitelj njihove dvoje djece a sada ih želi podržati na dan njihove Prve svete pričesti. Liturgijsko pjevanje animirao je zbor djece i mladih pod vodstvom župne pastoralne vijećnice gđe Blaženke Lukende.

Prvopričesnici su svojim recitacijama iznosili svoja raspoloženja toga svetoga dana i sve poticali da svoje misli i srca dižu „gore“, prema Nebu radujući se susretu s Gospodinom. Župnik Ošap je u prigodnoj homiliji zahvalio svima koji su doprinijeli ovome danu, posebno brižnim roditeljima, rodbini i vjeroučiteljima koji su mnogo učinili da djeca rastu u kršćanskoj vjeri i svojim dosta redovitim dvogodišnjim-trogodišnjim dolascima na župnu katehezu pokazali svu ozbiljnost u pripremanju na ovaj sveti dan – susreta s Euharistijskim Isusom. Također je potaknuo da ovaj tjedan koji je pred nama bude „prvopričesnički tjedan“, tj. da naši prvopričesnici dolaze na sv. Mise i redovito se pričešćuju kako bi s Isusom bili što tješnje povezani.

Dan uoči Prve pričesti djeca su prvi put pristupila sakramentu ispovijedi zajedno i s nekim od roditelja i rodbine. Nakon svetog Misnog slavlja u crkvi, druženje se nastavilo kod kuća ili u restoranu u krugu obitelji i prijatelja.

„Mjeseci travanja i svibanj su posebno lijepi i po blagoslovima polja i slavljima Prvih svetih pričesti. Kako u drugim župama tako je i u banjolučkoj. Nakon što smo obišli četiri groblja i molili za blagoslov polja i našega rada (posljednje u Rekavicama uz prisutnost 5 vjernika) uslijedilo je slavlje Prve svete pričesti“, kazao je župnik Ošap.

KTA
Banja Luka, 19. svibanj 2017.

Povezani članci

Back to top button