Vijesti 2017. godina

SASTANAK PREDSTAVNIKA PARLAMENTARNE SKUPŠTINE OSCE-A I BISKUPA KOMARICE

Biskup Komarica primio visoku delegaciju parlamentarne skupštine OEBS-a

U petak 19. svibnja 2017. biskup banjolučki dr. Franjo Komarica primio je visoku delegaciju parlamentarne skupštine OEBS-a. Nju su sačinjavali Dmitrij Iordanidi, šef kancelarije u Banjoj Luci, Ahmed Rifatbegović, službenik za politička pitanja i službenik za ljudska prava Nikolina Gašparević.

Zajedno s biskupom na sastanku su bili i njegovi bliski suradnici: prelat dr. Miljenko Aničić, direktor Caritasa, mons. mr. Ivica Božinović, ravnatelj KŠC-a u Banjoj Luci i mr. Frano Piplović, voditelj studija na Europskoj akademiji Banjolučke biskupije.

Predstavnici OEBS-a su izrazili želju da se i crkvene zajednice, konkretno Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, uključi u prijeko potreban proces pomirenja u zemlji.

Biskup Komarica i njegovi suradnici su pojasnili članovima visoke delegacije dio svojih kontinuiranih napora i konkretnih akcija oko pomirenja zemlji još iz vremena rata i u cijelom poraću. Izrazili su žalost i negodovanje zbog nezainteresiranosti pa i opstrukcije od strane službenih predstavnika međunarodne zajednice uključujući OEBS glede svih dragocjenih projekata koje je poduzimala a koje i danas poduzima Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini, osobito na području entiteta Republike Srpske. Upozorili su na fatalno ponašanje mnogih domaćih i međunarodnih političkih predstavnika glede budućnosti Bosne i Hercegovine i ovog dijela europskog kontinenta. Sugerirali su da se vodeće europske institucije konačno slože i odlučnije krenu u temeljito sveobuhvatno političko i gospodarsko ozdravljenje ovog teškog bolesnika na dijelu europskog kontinenta.

Visoki europski dužnosnici su zahvalili biskupu i njegovim suradnicima za sav njegov dosadašnji konstruktivan doprinos ozdravljenju međuljudskih odnosa u Bosni i Hercegovini i za korisne informacije koje su od njih dobili prigodom ovog susreta.

TABB
Banja Luka, 19. 5. 2017.

Povezani članci

Back to top button