Vijesti 2017. godina

POSJET BISKUPA KOMARICE ŽUPI VIDOŠI

U srijedu 17. svibnja banjolučki biskup Franjo Komarica sudjelovao je na mjesečnoj rekolekciji svećenika svoje biskupije u Lištanima. U popodnevnim satima pohodio je  pastir mjesne crkve župnu zajednicu u Vidošima kod Livna. Ovaj prijateljski posjet dogovoren je o blagdanu blaženog Ivana Merza u Banjoj Luci kada su mjesni franjevci i vjernici Župe Vidoši izrekli želju za susretom sa svojim ordinarijem. Intencija je bila ohrabriti livanjske obitelji u ovim vremenima kako bi pronašli smisao ostanka u svom rodnom kraju i domovini Bosni koju smo zadnjih godina pomalo i zaboravili i zapustili.

Ova najstarija crkva livanjskog kraja tog dana na svečan i dostojanstven način radosno je dočekala svog biskupa kao prijatelja i brata koji je u svim trenucima svoje biskupske službe bio uz svoj narod i trpeću crkvu koja je proživjela Kalvariju pred očima Zapada, kako često ističe biskup Franjo.

Od prvog trenutka kad su biskup Franjo i tajnik vlč. Boris došli u Vidoše svečani zvuk zvona koji je odjekivao prekrasnim  ambijentom vidoške strane, naznačio radosni trenutak koji je u sredini radnog tjedna privukao veliki broj vjernika iz domaće i oklonih župnih zajednica.

Livanjskom vjerničkom puku nisu nepoznati događaji kroz koje prolazi biskup Franjo a kulminiralo je neugodnim događajima posljednjih mjeseci.

Kao što je biskup Fanjo ostavljen na milost i nemilost moćnika koji brišu povijest i ljude, taj isti usud prolazi i ivanjski kraj koji zadnjih godina proživljava svoju Kalvariju u kojoj brojne obitelji odlaze u sigurniju životnu egzistenciju daleko od rodnog neba i kraja u kojem su odrasli.

Nakon svečanog dočeka i druženja ispred crkve Gospe vidoške okupljeni oko velike Pisanice srca nastavljen je ugodni razgovor u kojem nije nedostajalo ni pjesme ni radosti.

Toga dana molili smo i za blagopokojnog biskupa Alfreda Pihlera kojega je milosrdni Otac iz smrti pozvao u vječni život. Moleći za pokojnog pastira molili smo i za blagostanje i mir u našoj biskupiji i livanjskom kraju. U prigodnoj homiliji biskup Franjo, na sebi svojstven način, progovorio je o sadašnjem stanju duha našeg naroda i povlačeći paralele s evanđeoskim ulomkom ohrabrio je vjernike u vjernosti Bogu, svojoj tradiciji i rodnom kraju. Nikad ne zaboravljajući kako je dobro znamo tko je naš Bog, te da se ne treba klanjati bogovima i moćnicima ovog svijeta koji možda i ubijaju tijelo, no duhu ne mogu ništa. Krist pastir naših duša i moćni zagovor Majke Marije uz svoj su patnički narod. Povlačeći paralelu s bratskom biskupijom i narodom u Koreji jasno je istaknuo kako je velika i snažna marijanska pobožnost oživjela ovaj narod koji je proživljavao patnju sličnu našem narodu i doživio svjetlo uskrsnog jutra.

Na koncu svečanog euharistijskog slavlja vjernici predstavljeni najmlađima darivali su biskupa Franju i na taj mu način iskazali potporu i vjernost Crkvi i svom mjesnom ordinariju.

Druženje uz pjesmu nastavljeno je i u župnoj kući u kojoj su vidoški franjevci fra Ivan Kasalo i fra Jurica Periša zahvalni na ovom danu iskazali želju za češćim susretima te iskazali određene projekte koji bi trebali animirati veći broj ljudi i aktivirati cijelu biskupijsku zajednicu s ciljem općeg dobra svih ljudi.

Neka Gospa vidoška krijepi u milosti dragog nam biskupa Franju te našu biskupiju prati svojim majčinskim zagovorom i blagoslovom.

Fra Jurica
24. svibnja 2017. godine

Povezani članci

Back to top button