Vijesti 2017. godina

SUSRET CARITASA I STRUČNJAKA NA TEMU „SMANJIVANJE RIZIKA OD PRIRODNIH NEPOGODA“

Na trodnevnom susretu u Emausu stručnjaci iz vatrogasne službe, federalne uprave Civilne zaštite, specijalne policije, hitne pomoći, gorske službe spašavanja i Caritasa razvili su plan i program obuke za nastavnike i djecu

U prostorijama ustanove za obrazovanje odraslih „Emaus“, Caritas biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan u periodu od 29. do 31. svibnja 2017. održan je susret na temu pisanje jedinstvenog kurikuluma za osnovne i srednje škole u sklopu projekta“Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“.

Na susretu je sudjelovalo 13 osoba iz šest različitih organizacija:„Vatrogasna služba“, „Federalna uprava civilne zaštite“ , „Specijalna policija“, „Doktori specijalizirani za hitne intervencije“, „Gorska služba spašavanja“, Caritas Bosne i Hercegovine i djelatnici biskupijskih Caritasa iz BiH.

Prva dva dana susreta bila su posvećena izradi kurikuluma za školske ustanove na temu prirodnih nepogoda s kojima se suočavamo na našem području. Tijekom dvodnevnog susreta stručnjaci su razgovarali o važnim temama koje treba razviti kroz kurikulum i priručnik za educiranje djece na temu prirodnih nepogoda i katastrofa uzrokovanih ljudskim faktorom. Plan i program (kurikulum) za djecu je u potpunosti prilagođen uzrastu djece za koju je namijenjen. Kroz ova dva dana grupa stručnjaka su na osnovu plana i programa za djecu sastavili plan i program obuke prilagođen nastavnicima u 11 škola na području biskupija Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan.

Zadnji dan susreta posvećen je andragoškoj obuci za stručnjake koji će raditi obuku s nastavnicima i djecom. Andragoška obuka temeljila se na osnovnim principima obrazovanja odraslih i djece. Animatori susreta bili su Tana Rajič Tarčuki i Zlatko Malić.

Susret sa stručnjacima i obuka dio je druge faze projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“. Cilj aktivnosti bio je razvijanje kurikuluma obuke za djecu i nastavnike i pisanje priručnika za provođenje obuke za nastavnike i 11 obuka u školama u biskupiji Mostar – Duvno i Trebinje – Mrkan. Obuka za djecu i nastavnike planira se započeti nakon što započne nova školska godina.

CARITAS
Mostar, 5. lipanj 2017.

Povezani članci

Back to top button