IzdvajamoVijesti 2017. godina

TRADICIONALNO GODIŠNJE HODOČAŠĆE SVEĆENIKA BANJOLUČKE BISKUPIJE U ZAGREBAČKU KATEDRALU I KRAŠIĆ

Dijecezanski i redovnički svećenici, aktivni u pastoralu i drugim crkvenim institucijama Banjolučke biskupije, predvođeni svojim biskupom ordinarijem Franjom Komaricom i pomoćnim biskupom Markom Semrenom ovogodišnje svoje već tradicionalno hodočašće imali su u srijedu, 7. lipnja 2017.

Hodočastili su u zagrebačku katedralu, na grob blaženog kardinala Alojzija Stepinca te u njegovu rodnu župu Krašić iz koje se on kao dugogodišnji zatočenik tadašnje komunističke vlasti 1960. godine preselio u vječnost.

U zagrebačkoj katedrali su hodočasnicima bili gostoljubivi domaćini mons. Josip Kuhtić, rektor katedrale, te mons. Juraj Batelja, postulator kauze blaženog Alojzija.

Predvođeni svojim biskupima, pjevajući pjesmu u čast Blaženika, svećenici su obučeni u liturgijsko ruho kroz katedralu došli do groba blaženog Alojzija. Tu im je postulator Batelja održao informativan i pobudan govor o duhovnoj i crkvenoj veličini blaženog Alojzija, podsjećajući da je Blaženik boravio u četiri prigode na području Banjolučke biskupije. Najavio je i skori izlazak njegove nove knjige o blaženom Stepincu i njegovom odnosu prema katolicima u BiH. Hodočasnici su zatim obavili prigodnu pobožnost uz zajedničko pjevanje te zajedničke molitve.

U župi Krašić domaćin im je bio gostoljubivi krašićki župnik preč. Dragutin Kučan.

S pjesmom u čast blaženog Alojzija hodočasnici su ušli u crkvu na slavlje koncelebrirane mise. Biskup Franjo je s početkom mise podsjetio da se nalaze na „mjestu osobite važnosti za svetost Crkve u hrvatskom narodu. To mjesto je tijekom dugih godina svoga zatočeništva posvetio svojim molitvama i žrtvama te svojim vjerodostojnim kršćanskim životom domaći sin blaženi kardinal Alojzije Stepinac. U njega se želimo ugledati i njegov zagovor zaprositi za naš svećenički život i rad“.

U prigodnom nagovoru svojim svećenicima biskup Komarica ih je najprije uveo u tajnu Kristova otkupiteljskog djela naglasivši da je Krist bio „znak“ osporavanja od strane svijeta. To se osporavanje nastavlja i prema Kristovoj Crkvi tijekom cijele njene povijesti. Biskup se osobito zadržao na jedinstvenoj duhovnoj veličini blaženog Alojzija. Citirao je veći broj izjava papā o Blaženiku te riječi samoga Blaženika, osobito one, upućene svećenicima, njihovom uzvišenom pozivu i njihovoj odgovornoj zadaći u Crkvi.

Pri kraju se osvrnuo i na ulogu prezbiterija Banjolučke biskupije u Kristovu djelu spasenja. Spomenuo je kako su svećenici na području Banjolučke biskupije od svih biskupija u hrvatskom narodu procentualno dali najveći broj krvavih žrtava u prošla dva rata.

„Da je našu biskupiju Krist pozvao, kao i blaženog Alojzija Stepinca, na tako radikalno i postojano nasljedovanje – to je tajna Božje ljubavi i promisli s nama i s našom mjesnom Crkvom. Danas, ovdje pred Njegovim licem, u ovom svetom času i na ovom svetom mjestu obnovimo svoje pouzdanje i povjerenje u Kristovu ljubav, vjernost i nagradu, u duhu životnog gesla blaženog Alojzija Stepinca“ – zaključio je biskup Komarica.

Na kraju misnog slavlja nazočnima se obratio domaći župnik preč. Kučan s iscrpnim, vrlo zanimljivim informacijama o blaženikovu boravku u zatočeništvu u sovjoj rodnoj župi i župnoj crkvi.

Biskupi Franjo i Marko, zajedno sa svećenicima bili su vrlo zadovoljni i zahvalni župniku za njegove riječi i gostoprimstvo.

Nakon pohoda Krašiću hodočasnici su bili u susjednoj župi Petrovini na zajedničkom objedu kod prognaničke obitelji Mandić rodom iz Kotor Varoša u Banjolučkoj biskupiji, koja su se uz nekoliko desetina drugih obitelji iz kotorvarpškog i jajačkog kraja tijekom rata i poraća, doselila u taj kraj.

Dio hodočasnika zajedno s biskupom Franjom pohodio je, predvođen župnikom Petrovine, u filijali Volarje najstarije Gospino svetište u tom kraju iz 12. stoljeća.

TABB
Banja Luka, 8. 6. 2017.

Povezani članci

Back to top button