IzdvajamoVijesti 2017. godina

MINISTRANTSKO ZBOROVANJE BANJOLUČKE BISKUPIJE 2017.

U subotu, 10. lipnja u banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure, održan je tradicionalni susret ministranata Banjolučke biskupije na kojem se okupilo oko 250 ministranata iz 16 župa: Bosanska Dubica, Budžak, Glamoč, Jajce, Lištani, Livno, Ljubija, Ljubunčić, Mrkonjić Grad, Odžak-Ćaić, Presnače, Prijedor, Prnjavor, Sanski Most, Sasina i Vidoši.

Susret je započeo pokorničkim bogoslužjem, nakon kojeg su ministranti pristupili sv. Ispovijedi.

Na početku svete mise sve nazočne, ministrante i njihove voditelje, pozdravio je organizator ovog susreta i povjerenik za ministrante Banjolučke biskupije, vlč. Predrag Ivandić.

Misno slavlje je predslavio kapelan s Petrićevca fra Domagoj Šimić, koji je ujedno i nacionalni duhovni asistent Frame BiH. Fra Domagoj je u svojoj propovijedi potaknuo sve ministrante na marljivo izvršavanje svojih obveza u crkvi, školi, igri te ih pozvao na rast u zajedništvu i ljubavi. Predstavnici ministranata primili su i liturgijske predmete kojima se služe u ministrantskoj službi: Bibliju, vrčiće s vodom i vinom, svijećnjak sa svijećom, kadionicu, lađicu s tamjanom i oltarsko zvonce te su svi zajedno obnovili svoja ministrantska obećanja.

Nakon misnog slavlja uputili su se u Katolički školski centar „Bl. Ivan Merz“ gdje su održana različita natjecanja. U sportskom programu održan je malonogometni turnir za djevojčice i dječake te natjecanje u stolnom tenisu. U ženskom nogometu najuspješnija je bila ekipa iz župe Lištani, drugo mjesto pripalo je župi Ljubunčić, a treće župi Vidoši. Kod dječaka prvo mjesto u malonogometnom turniru osvojila je župa Vidoši, drugo mjesto župa Lištani, a treće mjesto župa Ljubunčić – mlađi. Napeta borba bila je i u stolnom tenisu gdje je prvo mjesto osvojio Mate Ćurak iz župe Odžak-Ćaić, drugo mjesto pripalo je Petru Periću iz župe Lištani, a treće Jakovu Rimcu iz župe Ljubunčić. Najbolji šahist ove godine bio je Stipe Gelo iz župe Ljubunčić, koji je osvojio prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je Luciji Ivković iz župe Vidoši, a treće Mateju Kelavi iz župe Livno. U društvenoj igri „Čovječe, ne ljuti se“ prvo mjesto osvojila je Ivana Stahov iz župe Prijedor, drugo mjesto Daniel Vuković iz župe Presnače, a treće mjesto Lota Dalić iz župe Ljubunčić. Vjeronaučni kviz znanja održan je u dvije skupine. U prvoj skupini od prvog do četvrtog razreda prvo mjesto osvojili su ministranti iz župe Presnače (Kristina Pilić, Mihaela Ivaštanin i Andrej Čavrag), drugo mjesto ministranti iz župe Glamoč (Lea Milošević, Marijana Marić i Marija Oreč), a treće mjesto ministranti iz župe Ljubunčić (Nikola Sučić, Marina Barać i Petra Križan). U drugoj skupini od petog do devetog razreda zlatom su se okitili ministranti iz župe Vidoši (Ana Jozić, Petra Krišto i Matea Mišić), srebro su osvojili ministranti iz župe Ljubunčić (Anđelka Barać, Anđelka Barać i Andrea Ursa), a broncu su uzeli ministranti iz župe Glamoč (Ana Vidović, Lucija Jurić i Petra Grubešić).

Po završetku natjecanja ministranti su se vratili u dvorište katedrale gdje su sudjelovali u „viteškim igrama“: trčanje u vrećama i potezanje konopca. Konopac su najbolje potezali ministranti iz župe Vidoši (1. mjesto), ministranti iz župe Lištani (2. mjesto) i ministranti iz župe Ljubunčić (3. mjesto). U vreći je najbrže trčao Tomislav Krstanović iz župe Vidoši, koji je osvojio prvo mjesto, drugo mjesto osvojio je Ivo Pavić iz župe Livno, a treće Jelena Granić iz župe Lištani.

Zborovanje je završeno dodjelom medalja i diploma najuspješnijima kao i priznanja svim sudionicima na ovogodišnjem susretu ministranta. Kao novost ove godine dodijeljen je i pehar najboljoj župi, tj. župi koja je osvojila najviše medalja, a ove godine pehar je zasluženo pripao župi Ljubunčić.

Ovogodišnje zborovanje zaključeno je kratkom zahvalnom molitvom. Zahvalni Bogu, puni dojmova i radosti ministranti su se uputili nazad u svoje župe uz obećanje da dolaze i sljedeće godine.

TABB
Banja Luka, 11. 6. 2017.

Povezani članci

Back to top button