Vijesti 2017. godina

POHOD BISKUPA ORDINARIJA ŽUPI BUDŽAK

U ponedjeljak, 12. lipnja, 2017., biskup banjolučki Franjo Komarica boravio je u pastirskom pohodu u župi Budžak, na periferiji Banje Luke.

Župnik vlč. Marijan Stojanović ga je iscrpno upoznao s aktualnim stanjem u toj župi. Biskup se posebno susreo s članovima Župnog pastoralnog vijeća, Župnog ekonomskog vijeća te s djelatnicima župnog Caritasa, koji su ga dodatno izvijestili o socijalnoj, pastoralnoj i ekonomskoj situaciji njihove u ratu i poraću dramatično uništene župne zajednice.

Biskup je u pratnji župnika pohodio i redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove u njihovom drevnom samostanu „Nazaret“. U samostanskoj kapeli se svaki dan slavi bogoslužje ne samo za redovnice nego i za župljane tog dijela župe. Redovnice pomažu župniku u katehiziranju, liturgijskim slavljima te karitativnoj skrbi za siromašne i obespravljene obitelji te stare i nemoćne osobe.

Koncelebrirano misno slavlje biskup je predslavio u privremenom bogoslužnom prostoru u župnoj kući jer župa još uvijek nema svoje župne crkve. Zato je i ovaj put bilo zajedničkog razmišljanja o poduzimanju potrebnih koraka za početak izgradnje župne crkve za tu prigradsku banjolučku župu, koja je pred domovinski rat brojala preko 2000 župljana, a koji su u najvećem broju – kao i iz drugih banjolučkih župa prisilno iseljeni iz svoga zavičaja u kojem su njihovi prec živjeli od davne 1736. godine.

TABB
Banja Luka – Budžak, 12. 6. 2017.

Povezani članci

Back to top button