Vijesti 2017. godina

BLAGOSLOV NOVE FILIJALNE CRKVE SV. ANTUNA PADOVANSKOG

Na blagdan sv. Antuna Padovanskog, 13. lipnja 2017., u mnogo stoljeća staroj i opustošenoj filijali Volar u župi Šurkovac, blagoslovio je banjolučki biskup Franjo Komarica novoizgrađenu filijalnu crkvu posvećenu sv. Antunu Padovanskom. Vrlo lijepu i funkcionalnu crkvu izradili su prognani mještani sela Volar uz veliku i svesrdnu potporu župnika fra Ive Pavića te brojnih šurkovačkih hodočasnika i drugih fra Ivinih prijatelja diljem svijeta.

Na slavlju blagoslova crkve i ujedno proslavi blagdana zaštitnika sela Volar sv. Ante okupilo se preko 200 uglavnom prognanih mještana, koji žive u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama. Bila je nazočna i skupina pravoslavnih vjernika, štovatelja sv. Ante i radnika na izgradnji i uređenju crkve.

Domaći župnik i biskup izrazili su „veliku radost i zahvalnost Bogu i sv. Anti za izvanredno uspjelo djelo kršćanske ljubavi i solidarnosti“. Biskup je u svojoj propovijedi potaknuo sve nazočne da budu kao Kristovi sljedbenici i suradnici vjerodostojni slično kao što je i sv. Ante bio vjerodostojan.

Potakao je domaće vjernike, koji žele vratiti u svoj porušeni i zapušteni kraj da ne posustanu u traženju od ovozemaljskih vladara poštovanje svoga ljudskog dostojanstva i njihovih temeljnih ljudskih prava, među kojima je jedno od glavnih prava pravo na siguran život u rodnom kraju.

Udruga „Prijatelji Volara“, koja je uz župnika bila glavni organizator divnog vjerskog slavlja, pobrinula se i za tjelesnu okrjepu svih nazočnih nakon misnog slavlja.

TABB
Volar (Šurkovac), 14. 6. 2017.

Povezani članci

Back to top button