Vijesti 2017. godina

PONOVNA MOLBE NAČELNIKU DRVAR ZA OČITOVANJEM OKO ZEMLJIŠTA ZA IZGRADNJU KATOLIČKE CRKVE

Goran BROĆETA
Načelnik općine Drvar
Općinsko vijeće Drvar

Predmet: Očitovanje načelnika Općine i Općinskog vijeća Drvar o zemljištu za izgradnju katoličke crkve

Poštovani g. Načelniče!

Svima nam je poznata informacija da je na zasjedanju Općinskog vijeća Drvar 31. 1. 2017. većinom glasova donesena odluka kojom se u Program rada Općinskog vijeća za drugi kvartal ove godine (travanj-lipanj) uvrštava točka „Prijedlog odluke o dodjeli lokacije za izgradnju katoličke crkve“.

Nakon toga sam Vam 5. 2. 2017. uputio službeni dopis s molbom za dodjelu zemljišta za izgradnju katoličke crkve, u kojem sam Vas konkretno zamolio sljedeće:

  1. „ Da nam pismeno odgovorite na ovaj dopis i izrazite svoje načelne stavove o ovoj problematici.
  2. Da na jednoj od sljedećih sjednica Općinskog vijeća jedna od točaka bude i pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru, te da se ovo pitanje rješava zasebno, bez uvjetovanja rješavanjem drugih problema u gradu, županiji, entitetu ili državi.
  3. Da nadležne općinske službe točno identificiraju lokaciju gdje je do 1949. g. bila katolička crkva (3520 m2) na kojoj Župa Drvar ima u vlasništvu i danas 1062 m2 zemlje, da se utvrdi je li na toj lokaciji danas moguća gradnja obzirom na postojeće objekte, te da se pismeni nalaz o tome dostavi i Župi Drvar.
  4. Da se razvidi odluka Vlade HBŽ od 22. 5. 2002. kojom se izuzima iz procesa privatizacije zemljište površine 3000 m2 (zemljište „Robne kuće Drvar“) i dodjeljuje Župi Drvar za izgradnju katoličke crkve.
  5. Da se u svim budućim dogovorima i odlukama uzme u obzir naš zahtjev da lokacija za buduću crkvu bude u središnjoj gradskoj zoni – budući da je tu crkva i nekad bila – a i danas najveći broj drvarskih katolika tu živi, te da površina zemljišta ne bi trebala biti manja od 3000 m2 što je dostatno za izgradnju crkve sa svim pratećim objektima (pastoralni centar, parking, zelene površine..)“

Nakon toga je u Vašem uredu 18. 2. 2017. održan susret s apostolskim nuncijem u BiH mons. Luigijem Pezzutom, banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom i predstavnicima Vlade HBŽ, na kojem je od predstavnika Katoličke Crkve ponovljen stav da je pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru pitanje pravednosti i temeljnih ljudskih prava, da mora biti odvojeno od dnevnopolitičkih prepucavanja i međustranačkih dogovora i trgovine, te da se Institucije a ne stranke uključe u rješavanje ovog problema.

Dana 24. 2. 2017. stigao je Vaš službeni dopis kojeg smo zbog neprimjerenog odgovora i nimalo odmjerenih riječi doživjeli „skandaloznim“. Najprije, u njemu nam niste konkretno odgovorili ni ja jednu točku iz naše molbe, osim na prvu – a to je da ste se pismeno javili, na čemu Vam ipak zahvaljujemo.

Iako smo Vas u više navrata molili da odvojite pitanje izgradnje katoličke crkve u Drvaru od političkih problema, Vi u dopisu to pitanje uporno „politizirate“ – povezujući ga s nesporazumima između Vaše stranke SNSD i HDZ BIH, kao stranke na vlasti u Županiji i uvjetujući izgradnju crkve s ispunjavanjem vaših međustranačkih dogovora.

Nažalost, takvim odgovorom – kao najodgovornija osoba u općini koja je izabrana i postavljena za načelnika svim građanima – na najočitiji način kršite svojim sugrađanima katoličke vjeroispovijesti jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na slobodno ispovijedanje vjere.

Poštovani gospodine Načelniče, drugi kvartal u ovoj godini istječe a mi se još uvijek po pitanju izgradnje katoličke crkve nismo maknuli s mrtve točke. Kakva je to poruka građanima Drvara katoličke vjeroispovijesti, Katoličkoj Crkvi i cijeloj javnosti?

Mi se nećemo umoriti niti odustati od traženja svojih prava, koristeći sva legitimna pravna sredstva kao i savjete i pomoć nadležnih instutucija – domaćih i međunarodnih, kako bismo se izborili za svoja prava. Vaša inertnost i moguće buduće opstrukcije po ovom pitanju  nama će biti dodatni motiv za djelovanje.

Iskreno se ipak nadamo da će se nastaviti konstruktivan dijalog kako bismo još ove godine došli do rješenja kojim bi svi bili zadovoljni. Ponavljamo svoju želju i nadu da će izgradnja katoličke crkve u Drvaru donijeti puno dobra, ne samo za katolike nego za sve građane našeg grada.

U želji za nastavkom dijaloga srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem!
Don Davor Klečina, župnik drvarski

Dostavlja se:
Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki
Apostolska nuncijatura u BiH, Sarajevo
Tajništvo Biskupske konferencije BiH, Sarajevo
Biskupski ordinarijat Banja Luka
Dragan Čović, član Predsjedništva BiH
Marinko Ćavara, predsjednik Federacije BiH
Vlada HBŽ, Livno
Nikica Bosnić, predsjednik OV Drvar
Općinsko vijeće Drvar (svim članovima)
Uredu Visokog predstavnika (OHR) u BiH, Sarajevo
Uredu Misije OESS-a u BiH, Drvar-Sarajevo
Međureligijsko vijeće u BiH, Sarajevo
Katoličkoj tiskovnoj agenciji BKBIH, Sarajevo (medijima)

Povezani članci

Back to top button