Vijesti 2017. godina

KOREJSKI HODOČASNICI POSJETILI BANJOLUČKU BISKUPIJU

U ponedjeljak i utorak, 19. i 20. lipnja 2017., središte Banjolučke biskupije posjetili su hodočasnici iz Južne Koreje iz Seoula.

Grupa hodočasnika stigla je u Banju Luku u sklopu svoga hodočašća u Međugorje. Predvođeni vlč. Antoniom, vlč. Danielom i prevoditeljicom Martom Nam Kiok posjetili su katedralu sv. Bonaventure gdje su odmah po dolasku slavili sv. Misu.

U ime odsutnog biskupa Franje Komarice, dočekao ih je njegov osobni tajnik vlč. Boris Jorgić. U prigodnoj homiliji vlč. Jorgić im je rastumačio ukratko povijest biskupije i katedrale, te ukazao na patnju i mučeništvo, koje je Banjolučka biskupija pretrpjela kroz posljednja dva rata. Istaknuo je i molitvenu duhovnu povezanost, koju je Banjolučka biskupija ostvarila s potpuno uništenom biskupijom Pyongyang, te pozvao vjernike hodočasnike da nastave ono djelo koje su mučenici ove dvije biskupije svojim mučeništvom i potvrdili.

Nakon mise hodočasnike je u Ordinarijatu biskupije primio mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, koji je uputio prigodnu pozdravnu riječ. Istaknuo je da je zadivljen djelovanjem Duha Svetoga kroz molitvu i pjesmu hodočasnika, gdje je osjetio povezanost svih nas kršćana.

Osim središta biskupije hodočasnici su posjetili i mučeničku župu i svetište sv. Terezije od Djeteta Isusa. Dočekao ih je župnik mons. Ivica Božinović koji im je rastumačio povijest ovog svetišta i župe, te pokazao mjesto mučeničkog ubojstva nekadašnjeg župnika vlč. Filipa Lukende i časne sestre Cecilije Grgić.

Nakon posjete župi Presnače hodočasnici su se uputili u župu Šurkovac, gdje ih očekuje župnik fra Ivo Pavić, a u poslijepodnevnim satima se vraćaju natrag u Međugorje.

TABB
Banja Luka, 20. lipnja 2017.

Povezani članci

Back to top button