Vijesti 2017. godina

VLČ. ZLATKO MATIĆ NOVI MAGISTAR ODGOJNO-OBRAZOVNIH ZNANOSTI U BANJOLUČKOJ BISKUPIJI

Svećenik Banjolučke biskupije Zlatko Matić  obranio je, 21. lipnja 2017. godine na Teološkom fakultetu Papinskog sveučilišta Gregorijana pri Centru sveti Petar Fabre (Favre) za odgoj svećenika i osoba posvećenog života u Rimu, magistarsku tezu iz duhovne teologije naslovljenu La maturazione spirituale dei futuri sacerdoti – San Paolo di Tarso, modello della formazione (Duhovna zrelost budućih svećenika – Sveti Pavao iz Tarza, primjer za odgoj) izrađenu pod vodstvom prof. dr. sc. Fabrizia Pieria. U ispitnoj komisiji, uz mentora, bio je prof. dr. sc. Stanislav Morgalla, kao predsjednik komisije.

Magistarski rad se sastoji od tri poglavlja.

Prvo poglavlje je naslovljeno „Život Savla prije obraćenja“. U ovom dijelu autor je predstavio djetinjstvo te odgojno-obrazovnu dimenziju mladića Savla, koji je bio protivnik Krista i progonitelj kršćana. Preko negativnog u vjerskom, ali izvanrednog u intelektualnom procesu Savao je primjer grešnika koji, otvarajući se Božjoj milosti, svoje krive stavove i uvjerenja preobražava u vrline. Naglasak je na važnosti ispravnog i cjelovitog odgojno-obrazovnog sustava koji uključuje rast cjelovite osobe u svim njezinim dimenzijama.

U drugom poglavlju „Obraćenje“, autor predstavlja događaj Pavlova obraćenja na putu u Damask koji povezuje s neposrednom pripravom za svećeničku službu. Svaka osoba koja svjesno i slobodno ogovori na Božji poziv za svećenički ili redovnički život treba biti otvorena za totalnu preobrazbu svojega života po mjerilima Isusa Krista, koji je i svetog Pavla oblikovao po svome božanskom srcu. Za konkretne naputke, autor, služeći se Pavl0vim poslanicama ističe Pavlovo misionarsko djelovanje te navještenje Radosne vijesti kao izvrstan primjer na kojem se mogu nadahnjivati i oblikovati generacije budućih svećenika.

U trećem poglavlju „Apostolski aspekt kao odgojni model“, autor predstavlja apostolsku službu svetog Pavla, koja je bila bezuvjetno služenje Kristu u svojim bližnjima, po kojoj daje odgovor na svrhu i konačni cilj svećeničke službe a to je „zaodjenuti“ se osobom Isusa Krista. Kako bi Krist uistinu postao „Put, Istina i Život“ svećenikova djelovanja, autor, koristeći se poslanicama svetog Pavla ističe neophodne vrline po kojima bi se trebao oblikovati put neposredne priprave za svećeničku službu. Na relaciji odgojitelj-odgajanik, odgojitelj-odgojitelj te odgajanik-odgajanik vrline koje su nužne za funkcioniranje u duhu Isusa Krista su: „Sloboda i dostojanstvo (uzajamno poštovanje), jedinstvo (shvaćanje različitosti kao bogatstvo a ne kao prepreku), strpljenje (znati slušati i komunicirati), pravednost (ne biti indiferentan na nepravdu), poniznost (uočiti vlastite slabosti i preoblikovati ih u snagu/jakost) te ljubav (prema Bogu i bližnjemu)“.

Rad nastoji doprinijeti kvalitetnijoj, iskrenijoj i cjelovitijoj suradnji u odgojno-obrazovnom procesu!

Zlatko Matić je sin Joze i Ane Matić, rođen je 7. prosinca 1987. u Varešu, a kršten 2. siječnja 1988. u župi Preobraženja Gospodinova u Borovici u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Osnovnu školu završio je u Drvaru, kamo je, u ratu protjeran iz svoje kuće, odselio sa svojom obitelji. Kao svećenički kandidat Banjolučke biskupije, sjemenište i srednju školuje završio je u KŠC-u “Petar Barbarić” u Travniku, a studij teologije u Sarajevu. Među kandidate za đakonat i prezbiterat primljen je 25. ožujka 2009. U službu čitača postavljen je 28. veljače 2010., a u službu akolita 26. ožujka 2012. Diplomirao je 6. studenoga 2012. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu. Sveti red đakonata podijelio mu je banjolučki biskup Franjo Komarica u banjolučkoj katedrali 8. prosinca 2012., a đakonski praktikum je obavljao u župi Pohoda BDM u Banjoj Luci i u Tajništvu banjolučkog biskupa. Za svećenika je zaređen na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2013. u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci, a zaredio ga je banjolučki biskup Franjo Komarica. „Mladu misu“ je slavio 04. kolovoza 2013. u svom rodnom kraju u župi Preobraženja Gospodinova u Borovici koja se nalazi na području Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon dvogodišnje službe osobnog tajnika biskupa Komarice, te drugih povjerenih mu službi koje je savjesno obavljao, banjolučki biskup mons. Franjo Komarica ga šalje u Rim na postdiplomski studij gdje sječe naslov magistra znanosti.

TABB
Banja Luka – Rim, 23. lipnja 2017.

Povezani članci

Back to top button