motike_4

Župa MOTIKE

Rimokatolički župni ured Sv. Petra i Pavla MOTIKE

U XVII. st. postojala je istoimena župa koja je, uz banjolučku, jedina u tom kraju preživjela Bečki rat. Ona se spominje početkom XVIII. st., ali je uskoro nestala. Motike su tijekom XVIII. st. bile u sastavu župe Ivanjska, a poslije su, zajedno s Čivčijama, pripojene župi Petrićevac. Župa Motike ponovno je utemeljena, tj. obnovljena odlukom biskupa Alfreda Pichlera, i to odvajanjem od matične župe Petrićevac, 2. prosinca 1983. i najmlađa je župa Banjolučke biskupije.

Župna crkva još nije sagrađena. Kao bogoslužni prostor služi kapelica u župnoj kući, koja je sagrađena 1989.

U župi ima više manjih kapelica: sv. Roka na Ćelanovcu u Motikama, sagrađena 1950., Našašća Sv. Križa na Stranama u Motikama, podignuta 1971., sv. Ilije na Durbića Brdu, sagrađena 1992., Pohoda BDM u Martinovićima, sagrađena 1954. i sv. Leopolda Mandića u Čivčijama, podignuta 1990.

U ratu 90-ih godina prošlog stoljeća sve kapelice i križ na raskrižju u Motikama znatno su oštećeni. Župnu kuću uzurpirala je srpska vojska pa je župnik stanovao u samostanu na Petrićevcu, sve do 2005., otkad opet stanuje u župnoj kući. Župa je gotovo posve raseljena i u njoj danas živi samo nekoliko desetaka katolika.

Župom upravljaju franjevci Bosne Srebrene, a pripadaju joj samo dva naselja: Čivčije i Motike.