presnace_4

Župa PRESNAČE

Rimokatolički župni ured Sv. Terezije od Djeteta Isusa PRESNAČE

Župa je utemeljena odvajanjem od matične župe Pohoda BDM u Banjoj Luci. Prvo je djelovala kao samostalna kapelanija od 21. rujna 1972., a potom kao župa od 1977. Od njezina utemeljenja pa do mučeničke smrti 1995. župu je vodio župnik Filip Lukenda, koji je sagradio prvu župnu crkvu, župnu kuću i tri kapelice na grobljima.

Prva župna crkva dovršena je i posvećena 1. listopada 1982. Tri godine poslije proglašena je biskupijskim svetištem sv. Terezije od Djeteta Isusa. Nju su u ranim jutarnjim satima 12. svibnja 1995. minirali ekstremni Srbi te je potpuno srušena. Na tome je mjestu novi župnik Zvonko Brezovski, nakon što je 2000. uklonio ruševine, podigao novu crkvu. Dovršena je 2005., skupa sa zvonikom, a svečano posvećena 1. listopada. Posvetio ju je biskup mons. Franjo Komarica s varaždinskim biskupom Markom Culejem, uz sudjelovanje pedesetak svećenika i oko 2000 vjernika.

Župna kuća u Presnačama sagrađena je 1975. U noći 11./12. svibnja 1995. spaljena je, a u njoj su izgorjeli župnik Filip Lukenda i časna sestra milosrdnica Cecilija Grgiž. Kuća je obnovljena 1999. i otada u župi ponovno boravi župnik.

U župi postoje tri grobljanske kapelice: sv. Ane u Rebrovcu i sv. Jakova u Debeljacima, obje sagrađene potkraj osamdesetih godina prošloga stoljeća, i kapelica Srca Marijina u Čelincu, sagrađena 1991., koja je u nedavnom ratu minirana. Obje prvospomenute kapelice u međuvremenu su obnovljene. U Čelincu je također početkom XX. st. sagrađena mala Gospina kapelica kao zavjet obitelji Brandl.

Bogoslužje se neko vrijeme obavljalo u podrumu župne kuće, potom od 1999. u obnovljenoj vjeronaučnoj dvorani u sklopu stare crkve, a od 2002. u novoj crkvi koja se još uvijek gradila.
U župi su četiri godine, od 2001. do 2005., djelovale dvije sestre kongregacije Benediktinki Bezgrešnoga Srca Marijina.

Župom upravlja dijecezanski svećenik, a pripadaju joj ova naselja: Čelinac, Debeljaci, Presnače, Rebrovac i Vrbanja.