vrbanjci_4

Župa VRBANJCI

Rimokatolički župni ured Sv. Franje Asiškog VRBANJCI

Župa Vrbanjci odvojila se od Kotorišća (Kotor Varoši) kao samostalna kapelanija 25. rujna 1883. odredbom nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je u to vrijeme bio i apostolski upravitelj Banjolučke biskupije.

Prva župna crkva sagrađena je 1887. Gradnja današnje župne crkve započela je 1938., a Drugi svjetski rat prekinuo je njezin dovršetak pa je dovršena tek 1985. Crkvu su oštetili srpski ekstremisti 1992. Crkva je u potpunosti obnovljena i svečano blagoslovljena 7. listopada 2012. godine.

Župna kuća izgrađena je prije Drugoga svjetskog rata, a nova je podignuta 1985. I ona je oštećena 1992., a u njoj su neko vrijeme živjele srpske izbjeglice.

Na području župe postojala je područna crkvica sv. Ilije u Plitskoj, koja je posve spaljena 1992. Isti je slučaj i s područnom crkvom sv. Ivana Krstitelja u Orahovi, sagrađena 1991., te s kapelicom u Rujevici. Grobljanska kapelica u Vrbanjcima devastirana je kao i samo groblje.

Župa ima šest grobalja: u Vrbanjcima je groblje Luke s kapelicom, gdje se slavi sv. Marko, u Plitskoj je groblje s crkvicom sv. Ilije, u Postolju groblje bez kapelice, u Rujevici tzv. Staro groblje s obnovljenom kapelicom sv. Ante, u Orahovoj groblje s kapelicom, koja je također bila spaljena (osim spomenute crkvice), ali je 2005. ponovno pokrivena (nema patrona), a u zaselku Draguljići kapelica je također spaljena.

Župom su do 1995. upravljali dijecezanski svećenici, a nakon izgona vjernika 1995. za malobrojne preostale brine se župnik iz Kotor Varoši. Župi Vrbanjci pripadaju ova naselja i zaseoci: Belegići, Dabovci, Duboka, Hrvaćani, Kalauzi, Orahova, Plitska, Postolje, Rujevica, Večići i Vrbanjci.