bos-aleksandrovac_3

Župa BOSANSKI ALEKSANDROVAC

Rimokatolički župni ured Sv. Ivana Krstitelja BOSANSKI ALEKSANDROVAC

Župu je osnovao 1883. vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler dok je kao apostolski upravitelj upravljao Banjolučkom biskupijom. U početku se zvala Maglajani, poslije Rudolfsthal, dok nije dobila današnje ime. Vjerojatno je na njezinu području u starini bila župa Lijevče, koja je 1675. imala 1640 duša. Još stariji od župe jest franjevački samostan Livač (Lewach), koji je vjerojatno bio na tom području, a spominje se početkom XVI. st. Župa je propala nakon Bečkoga rata, dok je samostan nestao nakon pada Jajačke banovine pod tursku vlast 1528. Krajem XIX. st. na to su se područje doselili Nijemci, od kojih su većina bili katolici pa je za njih osnovana župa. Godine 1888. trapisti iz samostana Marija Zvijezda na rubu Banje Luke podigli su područni samostan Josephsburg (Josipovac) s javnom kapelicom, ali on je 1944. spaljen i nije više obnovljen. Još ranije, godine 1885., tu je utemeljen i samostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove Marijanovac.

Župnu crkvu gradili su trapisti 1895. – 1899. Oni su i upravljali župom od 1888. do 1944. te opet nakon rata od 1952. do 1957. Župnik je stanovao prvo u trapističkom, a poslije u sestarskom samostanu.

Župa ima groblje u blizini župne crkve i samostana, ali bez kapelice.

U ratu 1992. – 1995. ekstremni su Srbi crkvu oštetili, a potom je otuđena, tako da se nekoliko godina tu nije moglo održavati bogoslužje. Iz samostana su 1995. protjerane sve preostale sestre u Hrvatsku pa su ga nastanile srpske izbjeglice. Godine 1998. crkva je vraćena, a 2000. vraćen je i samostan. U njemu je otvoren centar Marijanovac za liječenje ovisnika o drogama koji od 2001. vode sestre iste družbe. Potražnja je velika pa su kapaciteti kuće stalno zauzeti. Novi je to vid vrlo korisnog apostolata u naše vrijeme.

Župom sada upravlja dijecezanski svećenik. Župi pripadaju naselja: Bosanski Aleksandrovac, Kobatovci, Maglajani i Romanovci.

Od važnijih hrvatskih kulturnih udruga i ustanova na području današnje župe Bosanski Aleksandrovac tijekom 1924. i 1925. djelovalo je povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog društva Napredak.