bos-gradiska_4

Župa BOSANSKA GRADIŠKA

Rimokatolički župni ured Sv. Roka BOSANSKA GRADIŠKA

U Berbiru, danas Bosanska Gradiška, župa je postojala još u XVII. st. Nakon njezine propasti vjernike na tom području pastorizirali su franjevci iz Ivanjske. U predtursko doba na području današnje gradiške župe postojao je cio niz župa Zagrebačke biskupije koje još uvijek nisu precizno ubicirane, ali svakako su bile u Gornjim Podgradcima, Gornjim Kijevcima, Osiku i Rastiku.

Kao mjesna kapelanija 1838. godine Gradiška je odvojena od župe Ivanjske, a 1872. proglašena je župom.

Župna crkva sagrađena je 1908. – 1912., a obnovljena 1989., u vrijeme dok je tu župnik bio današnji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Prva župna kuća sagrađena je prije crkve. Novi veliki župni pastoralni centar, koji obuhvaća župni stan, uredske prostorije, vjeronaučnu dvoranu i dr., sagrađen je 1990.

Župa Bosanska Gradiška ima groblja u Brestovčini s kapelicom sv. Ane i u Čatrnji s kapelicom Male Gospe, koja je bila jako devastirana pa je u izgradnji nova. U Cerovljanima rimokatolici i grkokatolici imaju zajedničko groblje. Tamošnja je kapelica srušena i nije obnovljena. Rimokatoličko groblje u Bataru zatvoreno je jer je selo iseljeno. U Mačkovcu je područna crkvica Duha Svetoga, sagrađena 1980., ali je teško oštećena i devastirana u posljednjem ratu, kao i gore spomenute kapelice.

Na području župe svoju kuću imaju sestre Klanjateljice Krvi Kristove. One su u Bosansku Gradišku došle 28. kolovoza 1898. Godine 1995. protjerane su, a vratile su se 26. srpnja 2000. U međuvremenu je obnovljena njihova kuća.

U gradu je također bio Hrvatski dom, a nalazio se u neposrednoj blizini spomenika hrvatskom kralju Tomislavu koji je otkriven u jesen 1926. povodom 1000. obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Dom je svečano otvoren 30. Listopada 1932., a sagradilo ga je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Posavac.

U najnovije doba i u toj je župi jedan župnik mučenički završio život. U večernjim satima 17. studenoga 2004. u župnoj kući u Bosanskoj Gradiški ubijen je župnik i dekan prelat Kazimir Višaticki. Ubojica je uhićen i (nepravomoćno) osuđen na zatvorsku kaznu.

Župom upravlja dijecezanski svećenik, a pripadaju joj ova naselja u kojima danas ima katolika: Bosanska Gradiška, Bok-Jankovac, Čatrnja, Kozinci i Mačkovac.

Od važnijih hrvatskih kulturnih udruga i ustanova u župi Bosanska Gradiška djelovalo je prvo povjerenstvo Hrvatskoga kulturnog društva Napredak od 1907. do 1908., a potom njegova podružnica od 1922. do 1945. Osim Napretka u Bosanskoj Gradiški djelovalo je i Hrvatsko pjevačko društvo Posavac utemeljeno 1900.