nova-topola_4

Župa NOVA TOPOLA

Rimokatolički župni ured Sv. Josipa NOVA TOPOLA

Za naseljene Nijemce u njihovoj koloniji Windthorst, danas Nova Topola u Lijevču polju, osnovana je prva istoimena samostalna kapelanija 9. studenoga 1881., koja od 27. ožujka 1884. djeluje kao župa. Nekoć su se razlikovala tri naselja: Gornji, Donji i Srednji Windthorst, a protezali su se u dužinu oko 17 km. U dva sela te župe, Čelinovac i Trošelje, 1893. doselili su Poljaci iz Bukovine.

Prvo je sagrađen privremeni oratorij u Srednjem Windthorstu.

Župna crkva sagrađena je 1891. U Drugom svjetskom ratu znatno je oštećena, a obnovljena je tek četvrt stoljeća poslije. Posljednja obnova započela je početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, ali ju je spriječio rat. U ratu 1992. – 1995. bila je otuđena i neko je vrijeme služila kao bolnica. Teško je devastirana i nije bila dostupna župi sve do srpnja 1999., kada je vraćena u vrlo lošem stanju. Obnovljena je i svečano blagoslovljena 18. rujna 2010. godine.

Godine 1893. napravljena je velika crkva Srca Isusova u Donjem Windthorstu. Nije preživjela Drugi svjetski rat.

U Gornjem Windthorstu je 1892. – 1893. sagrađena podružnica trapističkog samostana Marija Zvijezda u kojemu je bila javna kapelica, kamo su i vjernici odlazili na sv. misu, ali je i ona uništena krajem Drugoga svjetskog rata.

Krajem rata, u jesen 1944. godine, po naredbi njemačkoga vojnog zapovjedništva gotovo svi Nijemci napustili su ovaj kraj i odselili se u Njemačku, a većina Poljaka nakon rata, 1946. godine, u Poljsku te je župa spala na nekoliko stotina vjernika. Nakon izgona 1995. ostalo ih je svega nekoliko desetaka.

Župni stan sagrađen je 1893. U posljednjem je ratu opljačkan i spaljen 1992. godine, i to tek što je bio obnovljen. Župnika Ratka Grgića (rođen u Varešu 25. svibnja 1944.) odvele su 16. lipnja 1992. uniformirane osobe i od tada, unatoč bezbrojnim intervencijama biskupa Komarice, nema nikakvih obavijesti kako i gdje je završio.

Samostan sestara Klanjateljica Krvi Kristove tik uz župnu crkvu sagrađen je 1888. godine. I iz njega su redovnice, nakon višekratnih zlostavljanja, u proljeće 1995. prognane, a samostan je opljačkan i otuđen. Nekoliko sestara vratilo se 16. listopada 2002. te je ponovno uspostavljena samostanska zajednica. Uz druge aktivnosti sestre se bave i spremanjem lijekova od ljekovitog bilja i tako pridonose zdravlju okolnoga stanovništva.

Na području župe postoje još dvije područne crkvice: sv. Ante Padovanskoga u Trošeljima, sagrađena g. 1927., i sv. Mihovila arkanđela u Čelinovcu. Župa ima i dva groblja: u Novoj Topoli i u Čelinovcu, oba bez grobljanskih kapelica.

Župom upravlja dijecezanski svećenik. Župi Nova Topola pripadaju ova naselja: Nova Topola, Čelinovac i Trošelji.