vidosi_3

Župa VIDOŠI

Rimokatolički župni ured Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije VIDOŠI

Vidoši su u drugoj polovici XVIII. st. postali sjedištem župe koja je pokrivala cijeli livanjski kraj. Prvotna župna kuća, izgrađena u XVIII. st., izgorjela je 1802. i tom prigodom uništen je župni arhiv. Odmah poslije toga izgrađena je druga kuća slična prethodnoj, a 1833. podignuta je nova. Godine 1893. gradi se nova župna kuća, koja je služila sve do 1975. godine, kada je temeljito preuređena, tako da se može govoriti o posve novoj zgradi. U župi postoje dvije vjeronaučne dvorane: jedna u Vidošima, a druga u Zagoričanima.

U drugoj polovici XVIII. st. u Vidošima je postojala skromna zgrada od šepera, koja je služila kao crkva. Godine 1833. pod imenom gospodarske zgrade (Turci tada nisu dopuštali graditi crkve!) izgrađena je kamena crkvica, koja je svojoj svrsi služila dva desetljeća. Godine 1853. postavljeni su temelji nove crkve, koja je dovršena 1860., a njezina obnova započela je 1981. i trajala je nekoliko godina.

U župi postoji i područna crkva u Zagoričanima, podignuta u čast sv. Leopolda Mandića, sagrađena 1985., ali još nije posve dovršena, iako već dugo služi svojoj svrsi. Na groblju u selu Megdan je crkvica sv. Franje Asiškoga sa zvonom, koja služi kao područna i u njoj se više puta mjesečno slave sv. mise. Osim toga groblja župa Vidoši ima ih još deset. U Vidošima su tri: vrlo staro tzv. Zeleno groblje s kapelicom sv. Marka, Staro groblje bez kapelice i Novo groblje, otvoreno 1982., s kapelicom kojoj još nije određen patron. U Dobrom su također tri groblja: Glavno groblje s kapelicom sv. Ilije, Malo groblje u Osićanima s kapelicom i groblje Katun za nekrštenu djecu, također s kapelicom bez patrona. U Zagoričanima je groblje s kapelicom Glavosijeka sv. Ive Krstitelja, u Sturbi tzv. Šarića groblje s kapelicom sv. Lovre, u Smričanima-Potoku s kapelicom sv. Nikole Tavelića te u Glavicama s kapelicom sv. Josipa radnika. Na području župe je i zavjetna kapelica (bez groblja) protiv kuge i nevremena na lokalitetu Glavica iznad Grgurića, gdje je nekoć stajao zavjetni križ.

Od 1966. do 1982. u župi su djelovale Školske sestre Trećega reda sv. Franje ili Franjevke Bosansko-hrvatske provincije.

Župom Vidoši upravljaju franjevci Bosne Srebrene, a pripadaju joj ova naselja: Vidoši, Dobro, Glavice, Grgurići, Lopatice, Lopatinac, Megdan, Potkraj, Potok, Smričani, Sturba i Zagoričani.
Odvajanjem pojedinih naselja od župe Vidoši utemeljena je samostalna kapelanija, a potom župa Podhum (1909. – 1935).