surkovac_4

Župa ŠURKOVAC

Rimokatolički župni ured Presvetog Srca Isusova ŠURKOVAC

Župa se nekoć zvala Volar po selu u kojem je bilo njezino sjedište. Nasljednica je starodrevne župe Vodičevo koja je postojala od XIII. do XVIII. st. Tijekom povijesti na tom području spominju se crkve BDM, sv. Katarine, sv. Petra i Svetoga Križa. Vodičevska župa propala je za tzv. Bečkoga rata (1683. – 1699.), poslije se malo oporavila, a nakon poraza austrijske vojske pod Banjom Lukom 1737. župa definitivno propada. Manji dio vjernika povlači se u volarska brda, kamo seli i sjedište župe.

Župna crkva u Šurkovcu s dva tornja sagrađena je 1936. – 1938. Do tada je sjedište župe na Kosi, gdje se nalazila i mala crkva. Crkva je u posljednjem ratu (1991. – 1995.) više puta pljačkana, a srpski ekstremisti miniranjem u ranim jutarnjim satima 3. ožujka 1993. posve su je uništili, zajedno sa svim inventarom i umjetnički izrađenim interijerom. Godine 1998. sagrađena je manja crkva. Velika crkva također s dva tornja je ponovno sagrađena i svečano blagoslovljena 11. kolovoza 2012. godine.

Župna kuća sagrađena je od 1960. do 1962. Do tada je župnik stanovao na Kosi u starom župnom stanu (“kapeli”, kako u tom kraju zovu župnu kuću). Pri miniranju crkve 1993. teško je oštećena i župna kuća. Potom je popravljena, ali je bila česta meta pljačkaša, dok konačno 1995. nije potpuno devastirana pa su ostale gole zidine. I ona je poslije obnovljena.

Područna crkva u čast sv. Mihaela arkanđela nalazi se na groblju u selu Kalajevu. Tu su nedjeljom i blagdanom redovite sv. mise. Bila je dotrajala pa je 2001. sagrađena nova crkva i blagoslovljena na blagdan svoga zaštitnika, 29. rujna 2001.

Župa ima još šest grobalja s kapelicama. U Gornjem Volaru je kapelica sv. Ante s drvenim zvonikom sagrađena 1982. – 1983., u posljednjem ratu opljačkana i devastirana. U Gornjem Volaru je groblje sv. Roka na lokalitetu “kod Matanovića”, jedno od najstarijih groblja u tom kraju. U razdoblju od 1983. do 1984. stara kapelica zamijenjena je novom, ali je u nedavnom ratu teško oštećena i devastirana. Na Kosi je groblje sv. Petra i Pavla, nedaleko od nekadašnje župne crkve i kuće, s malom dotrajalom drvenom kapelom. U Lipicima je groblje sv. Jurja s novom drvenom kapelicom napravljenom 1980.-ih godina. U Šibovima je groblje sv. Katarine s kapelicom posvećenom toj svetici, sagrađenom 1984., a u Šurkovcu je groblje sv. Marka, u narodu zvano “Kužje groblje”, s malom drvenom kapelicom.

Postoje još dva vjerska lokaliteta: “Kod slike” u Gornjem Volaru, na raskrižju puteva stoji seoski križ sa slikom sv. Ante, više puta kroz povijest uništavan i obnavljan, a u posljednjem ratu potpuno je uništen. Drugi je starokatolički zvonik sa zvonom u Lipicima. Tu je do 1928. bila starokatolička zajednica, koja ima i svoj dio groblja uz rimokatoličko. Ta je vjerska zajednica spomenute godine prešla u Zagreb, a zvonik je darovala rimokatoličkoj župi.

Župom upravljaju franjevci Bosne Srebrene, a pripadaju joj ova naselja: Šurkovac, Volar, Kalajevo, Kosa, Lipici i Šibovi.