Vijesti 2018. godina

PAPA FRANJO OSOBNO PRIMIO I POZDRAVIO 11 HRVATSKIH BICIKLISTA

Biciklisti Kristova Stola s Papom nakon opće audijencije 24.10.2018 – predaju Papi zamolbu za što skoriju kanonizaciju bl. Kard. Stepinca (foto: Jerko Malinar, Cross-Press)

U organizaciji Kristova Stola – Misijske Europske Inicijative – www.kristov-stol.hr (Drina Ćavar, 091-570-8604; kristov.stol@gmail.com) – 28.10.2018 pod geslom “Za Rim spremni! Papi vjerni!” uspješno je završen veliki podvig 11 hrvatskih biciklista iz Hrvatske i BiH – i 1. hrvatski zavjetni bicklistički maraton do Rima i Vatikana – uz 20. obljetnicu Stepinčeve beatifikacije, i s nakanom što skorije kanonizacije bl. Alojzija Stepinca, kao i u spomen 664. mučenika Crkve u Hrvata, prema Martirologiju XX. st, don Ante Bakovića, koji su mučeni i ubijeni pod kominističkim i drugim totalitarnim režimima XX. st.

Na općoj audijenciji, u srijedu 24.10.2018 – Papa Franjo je posebno pozdravio 11 biciklista sudionika 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona hrvatskih svetaca do Rima, u organizaciji Kristova Stola, te ih poslije audijencije osobno pozvao na zajedničko slikanje i blagoslov njihovim obiteljima i cijelom narodu – uz podjelu papinskih krunica.

Projekt 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima, odvijao se pod pokroviteljstvom vatikanskog Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja i kardinala Petera Turksona, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog katoličkog radija.

Uz organizatoricu iz Kristova Stola, Drinu Ćavar, u čitavom projektu sudjelovalo je ukupno 11 biciklista, te još 4 osobe u logističkoj podršci i pratnji: 2 biciklistice – iz Vinkovaca i Rijeke (Ana Knežević i Mira Kukolj), te 9 biciklista (6 iz Splita (Mijo Špar, Matija Škiljo, Dubravko Markota, Frane Miro Dobrović, Duje Kanajet, Mario Grgat) , 2 iz Bjelovara (Goran Iličić i Ivica Gubo – koji je najvažnije momente i snimao svojom video kamerom) i 1 iz Banja Luke (Miroslav Margetić), a sve uz logističku podršku bračnog para iz Banja Luke – Vinko i Jacinta Laštro, i foto-novinarske pratnje hrvatsko-austrijske tvrtke Cross-press.net bračnog para – Jerko i Grabrijela Malinar – koji su čitavim putem objavljivali dnevne fotografije i kratka izvješća na hodočasničkom blogu – www.zarimspremni.net.

Biciklisti su ukupno prešli preko 1100 km, dnevno ponekada i preko 150 km, putem vožnje svakodnevno moleći i sva 4 otajstva krunice, i druge molitve hrvatskim svecima i blaženicima, posebno usrdno svaki dana moleći za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca.

Biciklisti su krenuli iz Marije Bistrice u subotu 13. listopada uz blagoslov biskupa Komarice, i prije početka sv. mise banjalučke biskupije i vrhbosanske nadbiskupije – koju su predvodili kard. Puljić i biskup Komarica. To je ujedno bio i prvi dan devetnice sv. Ivanu Pavlu II – čiji blagdan se slavi 22. listpada. Sam pokret je bilo ispred karmelskog samostana bl. Alojzija Stepinca, koji je tih dana slavio 20. obljetnicu osnutka, te uz skrovite molitve karmelskih klauzurnih sestara s poglavaricom s. Petrom, a čitavim putem kroz hrvatsku pratile su ih i vodile patrole hrvatske policije nadležnih prometnih uprava.

Po dolasku u Rim, nakon pređenih preko 1100 km u 9 etapa, sudionici projekta – organizatori i biciklisti u suradnji s p. Hadašem, gostovali su na hrvatskom radio Vatikanu, te su i preko ravnatelja Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima – vlč. Bože Radoša, te hrvatskih suradnika u papinom Uredu (don Maria Popovića i don Franje Frankopana Velića), po dolasku u Rim, uspjeli papinskom uredu prenijeti vijest o nakani ovog zavjetnog maratona, za što skoriju kanonizaciju kardinala Stepinca, te nam je u utorak popodne potvrđena vijest da ćemo biti posebno pozdravljeni tijekom same audijencije u srijedu 24. listopada 2018. Veliko oduševljenje i poseban blagoslov za bicikliste bilo je kada se u mnoštvu od okupljenih stotinjak, tisuća ljudi na trgu sv. Petra u Vatikanu, nakon predstavljanja naše skupine na hrvatskom jeziku, doista začuo i Papin poseban pozdrav i blagoslov našoj grupi, obiteljima i čitavom narodu uz čestitke našim 11 biciklista na takvom podvigu.

No, iznenađenjima i blagoslovima tu nije bio kraj – naime nakon same audijencije, među mnoštvo hodočasnika došli su prestavnici Papinog osiguranja, i u posebnoj specijalističkoj akciji tražili naših 11 biciklista, jer ih je sam Papa želio vidjeti i upoznati. Biciklisti su kroz poseban koridor propraćeni do samoga Pape, ispred glavne bine, gdje su s velikom hrvatskom zastavom, ozareni mogli osobno pozdraviti Papu, poljubiti mu ruku i prenijeti odanost, vjernost i štovanje našeg naroda nasljedniku sv. Petra, i uručiti mu posebni dokument zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kard. Stepinca, i podsjetiti ga na 664 mučenika crkve u Hrvata, prema martirologiju don Ante Bakovića, a Papa je biciklistima osobno zahvalio i čestitao, te im uz blagoslov uručio posebne papinske svete krunice.

Pozdrav i blagoslov Pape hrvatskim biciklistama u organizaciji Kristova Stola i njihovim obiljima, te čitavom hrvatskom narodu – opća audijencija 24.10.2018 (56-59. min) 

Službene fotografije hrvatskih 11 biciklista Kristova Stola – Osservatore Romano – Udienze Generali – 24.10.2018 – Gruppi Sagrado – 18-22. str 

Fotogalerija 1. hrvatskog zavjetnog biciklističkog maratona do Rima u organizaciji Kristova Stola s nakaonom kanonizacije bl. Alojzija Stepinca i u čast 664 mučenika hrvatskog martirologija XX st (fotografije – Cross-Press) 

Vatikan – opća audijencija 24.10.2018

Vatikan – opća audijencija 24.10.2018 (hrv) 

Hrvatski radio Vatikan – 23.10.2018

Svjedočanstva sudionika:

Banja Luka – Miroslav Margetić 

Bjelovar – Ivica Gubo i Goran Iličić

Čitavim putem biciklisti su vozili u lijepim dresovima u bojama hrvatske trobojnice, i s hrvatskim motivima crveno bijelih kockica i hrvatskog pletera, koje im je osigurala Mirna Marović i tvrtka Venture Exchange, uz stručne kondicijske pripreme Dejana Petričevića i Adriatic Coachinga, te nosili posebno dizajnirane majice s logom projekta u izradi hrvatskog dizajnera Petra Krešimira Ćavara. Trasu čitavog puta predložio je hrvatski kartograf i umjetnik Darko Štefanec, iz tvrtke www.stef.hr, koji je čitavim putem davao korisne logističke smjernice, a sve je bilo popraćeno i na stranicama Ksenije Kulić – biciklijade.com, koja se i fizički priključila logističkoj pratnji maratona u prvoj dionici do Zaprešića, dajući korisne praktične smjernice, za pratnju i podršku biciklistima, a darove domaćinima osigurale su tvrtke Kraš i Eurocom. Dio kontakata za smještaj bicilistima u Italiji osigurao je talijanski svećenik neokatekumenskog puta u Hrvatskoj, vlč. Mauro. Sudionici 1. zavjetnog biciklističkog maratona, čitavim putem sa sobom su nosili i figuru sv. Leopolda Bogdana Mandića, koju su za ovu prigodu dobili od g. Roberta Knjaza, iz serijala Hrvatskih velikana.

Tijekom čitavog putovanja bicikliste je pratilo i krasno sunčano vrijeme – kiša je kratko padala samo jedan dan.

Prvi dan, sub. 13.10, su bili lijepo ugođećeni u Zaprešiću, kojeg su pohodili s ciljem obilaska župe sv. Petra gdje je bio pokušaj atentata i kamenovanje kard. Stepinca. Okrijepili su se u župi Marije Kraljice Apostola – kod don Vinka Sudara, uz prve popravke guma i žbica. Nastavili su prema Krašiću i župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje su imali sv. misu s vlč. Dragutinom Goričancem iz Udruge Job, koji je bio duhovna pratnja čitavog hodočašća – uz fizičko sudjelovanje, na početku u Krašiću, i na kraju – u Rimu, te mogućnost sv. ispovijedi za sudionike. U školskoj dvorani osnovne škole “Kard. Alojzija Stepinca”, u čijoj školskoj dvorani su imali prvo noćenje, uz okrepu od strane načelnika općine, i susret s biciklistima BK Frankopan koji su taj dan započeli svoju biciklističku dvodnevnicu s istom nakaonom – od zagrebačke katedrale – preko Krašića do njihova Ogulina.

Drugi dan, nedjelja 14.10,  uz pratnju nove smjene hrvatske policije, biciklisti su nastavili zahtjevnu trasu preko Gorskog Kotara, Delnica – prema Rijeci i Trsatu. Imali su večernju sv. misu u salezijanaskoj župi Marije Pomoćnice s don Danijelom Dragičevićem i poseban blagoslov. Svi su večerali u domu sudionice Mire Kukolj iz Rijeke, te se smjestili kod rodbine i prijateljia obitelji Laštro u Rijeci.

3. dan, pon 15.10 – krenuli su iz Trsata, sa sv. misom u samom svetištu, koju je vodio rumunjski svećenik vlč. Giovanni, sa grupom talijanskih hodočasnika koji su se vraćali iz Međugorja. Pričest je bila pod obje prilike, uz poseban blagoslov svakom sudioniku polaganjem ruku, a Drina Ćavar imala je na kraju mise prigodu svjedočiti na talijanskom jeziku o našem zavjetnom biciklističkom maratonu, nakani kanonizacije bl. kard. Stepinca i u spomen na 664 mučenika Crkve u Hrvata iz hrvatskog martirologija XX. st don Ante Bakovića, žrtava komunističkog i drugih totalitarnih sustava xx. st. Nakon zajedničkog fotografiranja kod spomenika sv. Ivana Pavla II i sv. Majke Terezije, pokret prema Sloveniji i Italiji. Hrvatska policija dopratila nas je do same granice na Pasjaku.

Smještaj u Trstu – župa Djevice Marije od Milosti, preko hrvatskog svećenika vlč. Ivice Čone.

4. dan uto – 16.10 – sv. misa u župi, blagoslov, ispraćaj. Popravci bicikla od lokalnog servisera Giulianna, koji nas je svojom moto trokolicom i izveo iz zahtjevnog tresta – prema talijanskoj “jadranskoj magistrali”…prometne ceste, puno kamiona, prilično zahtjevna i opasna dionica.

Navečer – doček u Veneciji – Mestre, župa Marije pomoćnice, od strane talijanskog mladog svećenika don Valentina Cagnina. Kuhinja za pripremu hranjive večere, od strane Jacinte, Duje i suradnika odmoor u dvorani.

5. dan – srijeda, 17.10 – jutarnja sv. misa, don Valentin je povezao drvene mučenike katoličke Crkve s bl. kard. Stepincem i 664 mučenika Crkve u Hrvata, te uz blagoslov, oprostio se od biciklista riječima: “Pedalate in Pace!”

Nastavak prema Ravenni, i dogovor za noćenje kod Gospe od utočišta, u župi sv. Blaža – San Biagio – u njihovoj župnoj kazališnoj dvorani. Susret s lokalnom plesnom skupinom, koja je tamo imala svoju probu. Posjet Danteovom grobu u Ravenni i poznatim mozaicima

6. dan – četvrtak, 18.10 – jutarnja sv. misa s mogućnosti čitanja i na hrv. jeziku, te glazbena misna animacija naših biciklista s gitarom i bubnjevima, slikanje s figurom sv. Leopolda Mandića, koju je za naš maraton, darovao g. Robert Knjaz, od svojih Hrvatskih velikana. Zajednička molitva pred likom Gospe od utočišta – s lokalnim župljanima i srdačan oproštaj.

Nastavak prema unutrašnjosti i Bagno di Romagnja – putevima Giro d’Italia.

Doček i euharistijsko klanjanje u župi Marijina Uznesenja, gdje se u 14. st dogodilo poznato euharistijsko čudo, kada se tijekom pretvorbe u kaležu pojavila prava Kristova krv. Štovanje relikvije euharistijskog čuda. Smještaj kod sestara franjevačkih klarisa.

Putem posjet gradu San Sepolcro, i susret s hrvatskom djelatnicom njihova turističkog ureda, u gradu prijatelju grada Sinja – Majom Malbašom iz Sinja.

7. dan – petak, 19.10 – doručak kod časnih sestara i nastavak prema Perugi, gdje smo preko vlč. Maura iz Hrvatske, imali dogovor s g. Silvanom Fabianiem, u njihovom biskupijskom centru Srca Isusova. Ugodan smještaj po jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, večera, doručak i paketi za ručak, uz ljubazan prijem u centru u kojem je 1987 boravio i sam Papa Ivan Pavao II. Posjet sobi u kojoj je boravio, a koja se ni po čemu nije razlikovala od naših običnih hodočasničkih soba, osim po klecalu i prepoznatljivom raspelu. Misa u kapeli u kojoj je Papa tada imao sv. misu sa klauzurnim redovnicama, i slikanje kod ploče koja u spomen toga pohoda sv. Pape Ivana Pavla II, navodi njegove riječi: “Sviđa mi se ovdje biti, jako mi se sviđa!”, panoramski pogled na cijelu Perugu.

8. dan – subota, 20.10, dan odmora i predaha, posjet festivalu čokolade u centru Peruge, večernje hodočašće u obližnji Asiz, molitva i sv. misa na grobu sv. Franje u njegovoj bazilici, s argentinskim biskupima – sudionicima Sinode mladih u Rimu. Sudjelovanje na koncertu franjevačkih zborova iz čitavog svijeta. Molitve na grobu sv. Klare, pred križem sv. Damjana…Noćenje u kampu Fontemaggio – kuhinja, večera.

9. dan – nedjelja, 21.10 – sv misa u bazilici Porcijunkule, molitva za potpuni oprost, povratak u Perugu, i nastavak biciklima do Ternija. Smještaj u kazališnoj župnoj dvorani župe Sacro Cuore Eucaristico, uz ljubazni ukrajinski bračni par sakristana – Nikola i Marija.

10. dan – pon, 22. 10, blagdan sv. Ivana Pavla II – sv. misa u župi Sacro Cuore Eucaristico, slikanje kod mozaika koji prikazuje sv. Ivana Pavla II, s predsjednikom Gorbačovom  – kao simbolika pada komunizma. Navečer – stizanje u rimsku pavlinsku župu – u sjevernom dijelu – kod Saxa Rubra – doček kod pavlina – vlč. Mate Kolaka.

11. dan – uto, 23.10 – gostovanje na Radio Vatikanu kod p. Hadaša. Preuzimanje svečanih ulaznica za sutranju audijenciju kod Brončanih vrata u Vatikanu. Kontakti s vlč.Božom Radošem iz Papinskog Hrvatskog Zavoda sv. Jeronima – oko službene najave našeg sudjelovanja papinskom uredu na sutrašnjoj audijenciji. Navečer dobivamo potvrdu da će Papa posebno pozdraviti naše hodočasnike. Sv. misa na hrvatskom jeziku u pavlinskoj župi.

12. dan – sri, 24. 10 – svečana audijencija, poseban pozdrav Pape Franje sudionicima 1. povijesnog biciklističkog hrvatskog maratona do Rima. Nakon audijencije, Papini tjelohranitelji ulaze među mnoštvo, kako bi pronašli i kroz poseban koridor, službeno propratili hrvatskih 11 biciklista do samog Pape Franje, na njegov poziv – kako bi im osobno čestitao, slikao se s njima s velikom hrvatskom zastavom, zahvalio, blagoslovio njihove obitelji i čitav narod, te preuzeo dokumente naše zahvale i zamolbe za što skoriju kanonizaciju bl. kard Stepinca

Obilazak glavnih bazilika u Rimu s vlč. Dragutinom Goričancem. Posjet vatikanskim muzejima, i bazilci sv. Petra – molitva na grobu sv. Ivana Pavla II – koji je nakon kanonizacije iz kripti pod Bazilikom premješten na bočnu lađu – odmah do Michelangelovog spomenika Pieta.

Večernja sv. misa u Papinskom Hrvatskom Zavodu sv. Jeronima sa skupinom hodočasnika iz Splita, zajedničko fotografiranje.

13. dan – čet, 25.10 – nastavak razgleda Rima, u drutšvu vlč. Mate Kolaka, sv. misa u bazilici Sta Maria Maggiore – gdje je kard. Stepinac zaređen za svećenika i služio mladu misu. Posjet Gregoriani   – gdje je studirao i sudjelovanje na predstavljanju videokatekizma katoličke crkve u velikoj auli, gdje je sudjelovao i šibenski biskup Rogić. Druženje na domjenku nakon toga s predstavnicima hrvatskog veleposlanstva pri Sv. Stolici – gđom Zlatom Penić Ivanko i drugim uzvanicima.

“26. listopada 1930. u Rimu je zaređen za svećenika. Mladu misu je slavio u crkvi Santa Maria Maggiore, uz njega je njegov mlađi kolega i poslije njegov nasljednik na zagrebačkoj nadbiskupskoj katedri i prefekt Kongregacije za nauk vjere, kardinal Franjo Šeper.”

14. dan – petak 26.10, dan kada je bl. Stepinca zaređen za svećenika 26.10.1930. g – dio grupe nastavlja razgled Rima, pod vodstvom p. Mislava Skelina, posjet katakombama, molitve na grobovima mučenika. Drina Ćavar je posjetila i grob bl. Augustina Kažotića, otišavši vlakom do 300njak km udaljene Foggie, te od tamo lokalnim vlakovima do Lucere i katedrale. Posjetila je i biskupijski muzej gdje se čuva lanena svećenička haljina bl. Kažotića, njegovi portreti i uporabni predmeti, te zavjetni darovi hrvatskih hodočasnika ranijih godina. Na grobu biskupa Kažotića, u katedrali koju je 1986. posjetio i sam Papa Ivan Pavao II, župniku Pasqualu predala je hrvatsku zastavu, kako bi ona mogla biti izložena uz grob toga 1. hrvatskog blaženika, te predala dar sudionika 1. zavjetnog biciklističkog maratona do Rima, i za nedjelju 28.10 dogovorila sv. misu na grobu bl. Kažotića, s nakanom što skorije kanonizacije bl. Stepinca i bl. Kažotića.

15. dan – subota 27.10 – razilazak i povratak domovima. Posjet Gospinom svetištu u Loretu, sv. misa u Padovi kod groba sv. Antuna, posjet svetištu sv. Leopolda Mandića.

16. dan – nedjelja 28.10 – zahvala i sv. misa na grobu bl. Stepinca u zagrebačkoj katedrali.

www.kristov-stol.hr

Povezani članci

Back to top button