IzdvajamoVideoVijesti 2018. godina

VIDEO: RAVSKA SPOMEN NA MUČENIKA VLČ. IVANA GRGIĆA, 8. XI. 2018.

Biskup Franjo Komarica i devetorica svećenika obilježili su mučeničku smrt vlč. Ivana Grgić s njegovom rodbinom i župljanima župe Ravska. Na mjestu smrti stratišta podigli su križ i tu su se pomolili. Ovo ljeto su župljani podigli kapelicu u čast sv. Ivana Krstitelja u spomen na mučenika vlč. Ivana. Misno slavlje u crkvi sa svećenicima i narodom predslavio je biskup Franjo Komarica. Na kraju mise je po običaju imao odriješnje.

Ivan Begić 8.11.: Pun mjesec… Četiri krvnika… Jedna puška… 50 metaka… Mladić od 30 godina… Šugavo Tužilaštvo… Čast je Ivan se zvati! “Ko ubije nedužna čovjeka, kao da je sve ljude pobio. Sve nas su ubili nebrojeno puta, braćo moja ubijena, a užasnuti smo kad pogodi nekog ko nam je najdraži. Možda bi trebalo da ih mrzim, ali ne mogu. Ja nemam dva srca, jedno za mržnju, drugo za ljubav. Ovo što imam, sad zna samo za tugu. Moja molitva i moja pokora, moj život i moja smrt, sve to pripada Bogu, stvoritelju svijeta. Ali moja žalost pripada meni.” 

In memoriam: Vlč. Ivan Grgić je rođen 10. veljače 1962. u Duboševici u Baranji u Hrvatskoj. Bio je svećenik Banjolučke biskupije. Noću sa 7./8. studenog 1992. vlč. Ivan je odveden iz župne kuće u Ravskoj i kratko nakon ponoći ubijen na području središnjih rudišta rudnika željezne rude u Ljubiji, oko 70 km zapadno od Banje Luke. Vlč. Ivan Grgić je imao tek 30 godina kad je mučenički ubijen. Upečatljive su bile Ivanove riječi izrečene par dana prije tragične smrti, kad su mu svi savjetovali da napusti Ravsku dok se situacija malo ne smiri, on je odgovorio: „Ja ne mogu napustiti svojih vjernika. Oni osim Boga i mene nemaju nikoga.“ Ove dvije rečenice na najbolji način oslikavaju kakav je Ivan bio svećenik, za što je živio i za što je i predao svoj život. Molitva za vlč. Ivana: Gospodine, ti si ovdje na zemlji slugu svoga Ivana uresio svećeničkom službom. Vjeran svome zvanju i poslanju, on je žrtvovao svoj život i krv svoju prolio. Proslavi ga zbog njegove žrtve i daj da se u nebu s tobom navijeke raduje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetog, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. Pokoj vječni daruj mu Gospodine. I svjetlost vječna neka mu svijetli. Počivao u miru Božjem.

Ravska, 8. studenoga 2018.
Izvor: www.sasina.info
Fotografije i video: Magdalena Pušić

Povezani članci

Back to top button