Vijesti 2018. godina

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINSTVO U POVODU NEDJELJE CARITASA U BIH

U povodu Nedjelju Caritasa, koja se obilježava u Treću nedjelju Došašća 16. prosinca 2018. pod sloganom „Vjera, ako nema djela, mrtva je u sebi!“ (Jak 2,17), u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog, Caritas Bosne i Hercegovine organizirao je u srijedu 12. prosinca 2018. konferenciju za novinstvo na kojoj su govorili: predsjednik Caritasa Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević.

Prigodom uvodnog obraćanja kardinal Puljić istaknuo je kako je ustaljeno da Treću nedjelju Došašća, koja se ove godine obilježava 16. prosinca, doživljavamo kao nedjelju djelotvorne ljubavi, kao Nedjelju Caritasa u Bosni i Hercegovini, te naglasio kako ne znači da druga vremena i nedjelje nisu za to prikladni. „Ovom nedjeljom želimo probuditi svijest i odgovornost prema daru vjere, koja je usađena u naša srca sakramentom krštenja. Uz brojne načine kako rasti u vjeri, posebno je snažna i uočljiva djelotvorna ljubav kojom pokazujemo i svjedočimo svoju vjeru. Papa Benedikt XVI. u enciklici „Bog je ljubav“ kaže kako je ljubav prema bližnjemu ukorijenjena u ljubavi prema Bogu. To je zadaća svakog pojedinog vjernika, ali i cijele crkvene zajednice. Ako vidiš ljubav na djelu, vidiš Trojstvo, kazao je sv. Augustin. Uz ovu Nedjelju Caritasa želim uprisutniti nekoliko važnih područja za ova važna vremena, kako bi svaki krštenik djelima pokazao i živio svoju vjeru. Jedino kršćanskom ljubavlju možemo nadvladati sebičnost koja je otuđila ljude i odijelila jedne od drugih, te u javnosti nametnula vrednote koje ruše zajedništvo i ubijaju potrebu za međusobnu ljubav. Bez duha solidarnosti nema svjedočenja vjere ostvarene u ljubavi prema bližnjemu“, istaknuo je kardinal Puljić.

Na koncu svog obraćanja, kardinal Puljić je uputio i iskrenu zahvalnost Caritasu za sve ono što se tijekom minule godine učinilo za čovjeka u Bosni i Hercegovini, za sve ljude dobre volje, osobito vjernike katolike, koje je ovom prigodom pozvao da u nedjelju 16. prosinca iskažu svoju solidarnost s Caritasom i čovjekom u potrebi.

Prisutnim predstavnicima medija obratio se i mons. Tomo Knežević te tom prigodom istaknuo kako je za Caritas u BiH 2018. obilježena raznim događajima. Godina koju su obilježili migrantska kriza u BiH, ali i napuštanje BiH velikog broja ljudi, osobito mladih, te opći izbori koji su rezultirali brojnim previranjima i neslaganjima. „Ipak, mi u Caritasu smo ponosni na sve ono što smo uspjeli uraditi tijekom 2018. godine. Ponosni smo na djela naših djelatnika i volontera na svim razinama. Mnogobrojni su programi, projekti, akcije i aktivnosti koje je Caritas u Bosni i Hercegovini realizirao: radili smo s migrantima, za i s osobama s ivnaliditetom, formirali župne Caritase, razvijali socijalna poduzeća, pokrenuli nove projekte zapošljavanja za osobe u potrebi,, istaknuo je mons. Tomo Knežević.

U svom izlaganju mons. Knežević je iskoristio prigodu, te pozvao predstavnike vlasti u posjetu Caritasu kako bi se uvjerili u sve aktivnosti i projekte koji se provode, te pozvao na potporu djelovanja Caritasa. „Pozivamo i Vas mediji da nas pratite, da pišete, govorite i izvještavate o onomu što Caritas čini. Ako Vam treba pozitivnih primjera, lijepih priča, uspješnih akcija ili aktivnosti onda je Caritas pravo mjesto za Vas. Dođite i uvjerite se, ne dopustite da se o dobru šuti, a da se o zlu priča. To je i Vaša odgovornost i Vaše poslanje…“, istaknuo je mons. Tomo Knežević.

Koncem konferencije za novinstvo, gosp. Siniša Sajević, voditelj projekta PRO-Budućnost pri Caritasu Bosne i Hercegovine, predstavio je projekt i nastojanja Caritasa u procesu izgradnje mira u Bosni i Hercegovini. „U svom posvećenom radu na izgradnji sigurnijeg i boljeg društva, u više od sedamdeset zajednica u Bosni i Hercegovini, Caritas surađuje s predstavnicima vjerskih zajednica, s mladima, civilnim društvom, nevladinim sektorom, medijima, neformalnim grupama i pojedincima, ostavljajući jak pečat prepoznatljive susretljivosti, jake vjere u bolje sutra i pružanju nade svim ljudima koji su u potrebi. Djelovanje Caritas Bosne i Hercegovine na izgradnji mira se ostvaruje u patnerstvu sa Catholic Reliefe Services (CRS-om) u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost. Do danas, Caritas Bosne i Hercegovine implementirao je više od 200 Javnih govorenja žrtava rata, više od 30 treninga za predstavnike udruga žrtava rata, organizirao više od 10 izložbi, sudjelovao u organizaciji: okruglih stolova, tribina, javnih skupova na temu izgradnje mira. Caritas Bosne i Hercegovine bio je, a i bit će snažno usmjeren na izgradnji mirnijeg i boljeg društva za sve stanovnike Bosne i Hercegovine“, istaknuo je gosp. Siniša Sajević.

Koncem konferencije upućena je zahvala predstavnicima medijskih kuća na dolasku i praćenju djelovanja Caritasa u BiH.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti na telefon Caritasa: +387 33 206 441 ili na e-mail: m.valenta@caritas.ba.

KTA
Sarajevo, 12. prosinac 2018.

Povezani članci

Back to top button