Vijesti 2018. godina

U BANJOJ LUCI UPRILIČENA KONFERENCIJA ZA MEDIJE UOČI NEDJELJE CARITASA

Uoči ovogodišnje Nedjelje Caritasa u BiH, koja se slavi na 3. nedjelju Došašća, 16. prosinca 2018., u prostorijama Caritasa biskupije Banja Luka održana je konferencija za medije. Na početku je ravnatelj Caritasa, dr. Miljenko Aničić, ukratko predstavio poruku predsjednika Caritasa BiH, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, koja nosi naslov: „Vjera, ako nema djela, mrtva je u sebi! (Jak 2,17)“. Zatim je prikazao glavna područja djelovanja Caritasa, od egzistencijalne pomoći, brige za djecu, za starije, za nezaposlene i druge ugrožene grupe stanovništva. U nastavku su suradnici Caritasa predstavili neke europske i prekogranične projekte koje Caritas provodi zajedno s partnerima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Austriji:

Dr. Draženko Budimir, direktor ZZ „Livač“ govrio je o prekograničnom projektu „Stazama baštine – od Trapista do graničara“, koji se provodi kroz INTERREG Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014-2020, a koji Caritas provodi s općinama Lipik i Garešnica, kao partnerima u Hrvatskoj.

Mr. Žaklina Garić, direktorica Socijalnog centra „Ivan Pavao II.“ predstavila je projekt „Ne zaboravi“, koji provode Caritas Banja Luka i Caritas Mostar zajedno s Caritasom u Austriji i austrijskom razvojnom agencijom ADA, a koji ima za cilj poboljšati njegu dementnih osoba.

Slavica Jukić, dipl. polit., govorila je o djelovanju Caritasovog Socijalno-edukativnog centra, prvenstveno u edukaciji njegovatelja za starije osobe, ali i u provođenju projekta Erasmus, koje ova ustanova provodi zajedno s partnerima iz Italije, Turske i Poljske i drugim projektima.

Voditeljica EU-projekta „Poštujmo žene u ruralnim područjima“, mr. Tanja Valentić, koji Caritas Banja Luka provodi zajedno s Caritasom Austrije, predočila je njegove ciljeve, a oni su usmjereni prema afirmaciji žena u ruralnim područjima, posvješćivanju njihovih prava i smanjivanju nasilja u obitelji.

Projekt „We Care – Ageing with Dignity and Respect“ (Brinemo za starenje s dostojanstvom i poštovanjem) je također prekogranični projekt, koji se u okviru INTERREG provodi u Caritasu Banja Luka (BiH), općinama Lipik i Garešnica (HR) i Caritasa nadbiskupije Bar (MN). Vidteljica projekta, mr. Iva Samardžić pojasnila je da se primarne aktivnosti projekta očituju kroz rad Dnevnog centra za starije osobe, ali i kroz njegu starih, nemoćnih i bolesnih osoba u njihovim domovima.

KTA
Banja Luka, 14. prosinac 2018.

Povezani članci

Back to top button