Vijesti 2018. godina

PROSLAVLJENA 122. OBLJETNICA ROĐENJA BL. IVANA MERZA

U župi bl. Ivana Merza u Zagrebu, Špansko-Oranice u nedjelju 16. prosinca svečano je proslavljen  zemaljski rođendan bl. Ivana Merza koji je toga dana rođen u Banjoj Luci 1896. prije 122 godine. Obje sv. mise predvodio je i propovijedao postulator p. Božidar Nagy. Kako je te nedjelje bila treća nedjelja Došašća te se u Evanđelju čitao ulomak iz Lukina Evanđelja u kojem je riječ o sv. Ivanu Krstitelju kao Isusovu preteči, propovjednik je istaknuo kako je bl. Ivan Merz dobio ime po sv. Ivanu Krstitelju. Ali bl. Merz nije samo nosio njegovo ime nego i cijeli njegov život bio je sličan životu sv. Ivana Krstitelja. Kao i on, i bl. Merz je bio pokornik, isposnik i provodio je asketski život. No ono što je najvažnije kao sv. Ivan Krstitelj i bl. Merz je pripremio i približio tolike duše mladih i odraslih  Isusu Kristu kroz svoj apostolat i to primjerom, riječju i perom.

Potom je postulator citirao nekoliko misli bliskog prijatelja i suradnika bl. Ivana Merza dr. Ivana Protulipca koji je bio predsjednik Orlovske katoličke organizacije, a bl. Merz njezin tajnik. O desetoj obljetnici smrti bl. Merza 1938. g., dr. Protulipac, po zanimanju inače odvjetnik, objavio je opširan članak u tadašnjem katoličkom tjedniku Nedjelji pod velikim naslovom „Prorok Božji“. (Nedjelja, Zagreb, 22. svibnja 1938., br. 21, str. 1-2). U članku je dr. Protulipac istaknuo brojne sličnosti bl. Ivana kao proroka današnjice sa sv. Ivanom Krstiteljem koji je bio prorok svoga vremena. Spominjući dr. Protulipca propovjednik je još nadodao kako su dr. Protulipca ubili jugoslavenski komunistički partizani u siječnju mjesecu 1946. na ulici u Trstu. Bio je sahranjen na groblju u Trstu, a s dolaskom demokratskih promjena tijelo mu je 1993. g. prevezeno u domovinu i sahranjeno u grobnicu obitelji Merz na Mirogoju.

Propovjednik je još naveo nekoliko zanimljivosti iz djetinjstva bl. Ivana koji je kršten na Svijećnicu 2. veljače 1897. g. Prvu sv. Pričest primio je 22. travnja 1906. a sv. Potvrdu sljedeće 1907. g. Na sv. Potvrdi dobio je još jedno ime Viktor, po svome kumu. Tako je i on, kao i bl. Alojzije Stepinac nosio kao drugo ime Viktor – Pobjednik. I obojica su u svome životu izvojevali pobjedu jer su postigli kršćansku svetost što im je i Crkva priznala proglasivši ih blaženima a vjerujemo uskoro i svetima.

Na kraju sv. mise otpjevana je i službena himna bl. Ivana Merza koju su lijepo uvježbala i otpjevala oba župska zbora zajedno s brojnim vjernicima koji su sudjelovali na sv. misama. Himna je prvi puta izvedena na Beatifikaciji bl. Ivana u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. Riječi himne napisao je franjevac fra Ladislav Fišić, a glazbu je komponirao banjalučki biskup Franjo Komarica. Riječi himne donosimo u nastavku:

Ivane, o mužu vrli,
ti si Božji nama dar.
Zbog vrlina neumrlih,
uzdignut si na oltar.

Mladima si uzor sveti
u toj borbi životnoj.
U zlu svakom što im prijeti
zagovor im pruži svoj.

Bog je svoje snage rijeku
utočio u duh tvoj,
u vremena kratkom tijeku
da posvetiš život svoj.

Bosna ti je život dala
i kreposti prvi sjaj.
Hrvatskoj te darovala,
obje tvoj su zavičaj!

Vjeri, nadi i slobodi
uči dušu roda svog.
Kristov Orlu, i nas vodi
k Suncu svoda nebeskog.

Himna se može i poslušati u izvedbi zbora Franjevačke crkve u Krapini na ovome linku kao pjesma broj 10: http://ivanmerz.hr/staro/pjesme/

Slika na naslovnici: Bl. Ivan Merz u bosanskom sepetu u Banjoj Luci nakon rođenja, kad je imao šest mjeseci.

Povezani članci

Back to top button