Vijesti 2019. godina

PREDSJEDNICA HRVATSKE ODLIKOVALA DR. SC. LUKU BALVANA

Predsjednica Republike Hrvatske odlikovala je dr. sc. Luku Balvana „Redom hrvatskog pletera“ za osobit doprinos razvitku i ugledu RH kroz bogato duhovno kulturno stvaralaštvo u prigodi 30. obljetnice skladanja duhovne glazbe.

Dr. sc. Luka Balvan odlikovan je Redom hrvatskog pletera na temelju odredbe članka 98. stavka 1 podsavka 5. ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 56/90, 135/97, 113/00, 28/01, 76/10 i 05/14 – Odluka Ustavnog suda RH) i odredbe članka 2.,3. i 21. Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH (Narodne novine, 20/95, 57/06 i 141/06), a na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja RH.

Dr. Balvan je poznat kao kantautor popularne duhovne glazbe, doktor znanosti i vjernik laik aktivan u Crkvi. Rođen je 9. lipnja 1967. u Banjoj Luci. Završio je dvije godine filozofije na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, gdje je stekao temeljna znanja iz filozofskih disciplina i osnovnih religijskih fenomena u povijesti i društvu.

Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na studiju novinarstva s temom iz područja odnosi s javnošću i stekao akademski naziv magistar novinarstva. Završio je Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na kojoj se usavršavao na području diplomacije i diplomatskih vještina.

Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih znanosti i polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom vezanom za medije i medijski prostor.

Redoviti je član Hrvatskog društva skladatelja. Radio je više godina na Hrvatskom katoličkom radiju kao spiker i voditelj programa. Trenutačno radi u Odnosima s javnošću u Zagrebačkom holdingu.

Organizirao je tri velika Band aida povodom dolaska pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. i pape Franje u Hrvatsku i BiH, u kojima su nastupili najpoznatiji pjevači duhovne i estradne scene, a Luka se pojavljuje kao autor i izvođač pjesama.

Godinama je glazbeno animirao katoličke seminare za duhovnu obnovu i evangelizaciju koje su vodili prof. dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić. Dobio je priznanje od vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića i banjolučkog biskupa Franje Komarice za potporu u organizaciji i promociji Susreta hrvatske katoličke mladeži u BiH, kao i priznanje Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom za nesebičnu pomoć u čitanju pri snimanju izdanja Zvučne Biblije za slijepe i slabovidne osobe.

Od 1987. do danas nastupa kao kantautor, govornik i motivator u suradnji s hrvatskim katoličkim župama i misijama po cijeloj Hrvatskoj, te u dijaspori po cijeloj Europi, Kanadi, Americi i Australiji. U tom vremenu snimio je 25 nosača zvuka s pjesmama, meditacijama i motivacijama. Otac je dvoje djece.

KT
Zagreb, 22. siječnja 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button