Vijesti 2019. godina

BISKUP KOMARICA RAZGOVARAO S KARDINALOM PULJIĆEM I NUNCIJEM PEZZUTOM TE S POJEDINIM STRANIM DIPPLOMATIMA U BIH

Boraveći u Sarajevu, 22. svibnja 2019. biskup banjolučki mons. Franjo Komarica imao je nekoliko službenih susreta.

Osim s kardinalom Vinkom Puljićem, nadbiskupom metroplitom vrhbosanskim, susreo se i s apostolskim nuncijem u BiH mons. Lugijem Pezzutom, veleposlanicom Republike Austrije u BiH gospođom Ulrikom Hartmann i s visokim predstavnikom u BiH gospodinom Valentinom Inzkom.

Sve svoje sugovornike biskup Komarica informirao je o ovogodišnjem značajnom jubileju 150. obljetnice dolaska trapističkih monaha u Banju Luku i osnivanja čuvenog samostana, kasnije Opatije Marija Zvijezda. U toj opatiji djelovale su desetine redovnika iz 16 europskih nacija iz 18 država što je bila svojevrsna „europska unija“ davno prije sadašnje Europske Unije. Ti su europski „šutljivi“ redovnici bili prvi začetnici europske civilizacije kulture i odgoja još za vrijeme zadnje faze otomanske vladavine u Bosni i Hercegovini. Kroz sedam desetljeća svoga slobodnog djelovanja oni su nemjerljivo pridonijeli, osim duhovnom, također industrijskom, privrednom, odgojno-obrazovnom i civilizacijsko-kulturnom napretku ne samo grada Banje Luke i cijeloga kraja. Biskup Komarica je svoje sugovornike također upoznao da će središnje svečanosti ovog jedinstvenog jubileja novovjeke europske nazočnosti u Bosni i Hercegovini biti 21. i 22. lipnja 2019. u Banjoj Luci.

Biskup Komarica iskoristio je prigodu da upita svoje sugovornike, a osobito visokog predstavnika Inzka, za pojašnjenje glede nedavne rezolucije Europskog parlamenta kojom se traži od vlasti Bosne i Hercegovine da osiguraju pravo na imovinu i konačno donesu jedan sveobuhvatni pravni okvir za provođenje povratka nacionalizirane imovine, kako privatne tako i kolektivne.

Biskupovi sugovornici su bili mišljenja da se za provođenje spomenute rezolucije trebaju odlučnije založiti sve mjerodavne institucije u zemlji kao i svi oni kojih se to tiče.

Visokog predstavnika Inzka posebno je zanimalo, jesu li sve vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini za traženje povratka oduzete imovine. Mons. Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije BiH koji je bio u pratnji biskupa Komarice, dao je precizne potvrdne odgovore i naglasio da je i Međureligijsko vijeće BiH u više navrata zajednički apeliralo na sve mjerodavne institucije u državi da pristupe rješavanje ovog problema te dali konkretne prijedloge napominjući da se u susjednim zemljama – Republici Hrvatskoj odnosno Republici Srbiji taj proces već odvija.

Biskup Komarica i tajnik Tomašević su, također i u ime kardinala Puljića, čestitali visokom predstavniku Valentinu Inzku njegov 70. rođendan, zaželjevši mu Božju pomoć i blagoslov u njegovom životu i radu. (kta)

KTA
Sarajevo, 23. svibanj 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button