Vijesti 2019. godina

BISKUPU PREDANI DOKUMENTI DOVRŠENOG RADA POVIJESNE KOMISIJE U KAUZI „ANTO DUJLOVIĆ“

Višečlana delegacija biskupije Legnica u Poljskoj, boravila je u Banjolučkoj biskupiji od 29. srpnja do 02. kolovoza 2019. Među njima su bili i dvojica članova četveročlane „Povijesne komisije“ osnovane od biskupa Legnice mons. Zbigniewa Kiernikowskog, na zamolbu banjolučkog biskupa mons. Komarice. Ta Komisija je pregledala i procijenila rad „Istraživačke komisije“ osnovane na isti način kao i „Povijesna komisija“ u pokrenutom procesu za beatifikaciju odn. proglašenje svetim svećenika Banjolučke biskupije, vlč. Ante Dujlovića, župnika u župi Gumjera, nastanjenu uglavnom doseljenim katolicima Poljacima. Ovaj mladi svećenik rođen 1913 godine u župi Ivanjska, ubijen je 1943 godine „in odium fidei“, braneći odlučno povjerene mu Kristove vjernike u njegovoj župi.

U službenom svome pismu biskup Legnički „s radošću obavještava“ biskupa banjolučkog  da je „Povijesna komisija“ osnovana 2017 godine savjesno i temeljito obavila svoj posao. Svi tekstovi su prevedeni na talijanski jezik i dostavljeni sada banjolučkom biskupu, kao pokretaču ovog crkvenog procesa, budući da je svećenik Anto Dujlović bio član prezbiterija Banjolučke biskupije i podnio mučeničku smrt u jednoj od župā te biskupije.

Biskup Komarica je s velikom radošću i zahvalnošću preuzeo sav obimni materijal prijeko potreban i uzorno uređen za daljnje vođenje ovog procesa.

Članovi Komisije kao i drugi članovi Izaslanstva biskupije Legnica, opširno su biskupa informirali o radu Komisije. Biskup im je „najsrdačnije“ zahvalio i zamolio da prenesu njegovu „iskrenu zahvalnost“ i drugim članovima Komisije kao i svim njihovim drugim, brojenim sunarodnjacima, koji su se s ljubavlju uključili u proces beatifikacije Sluge Božjega svećenika Ante Dujlovića, bilo molitvom, financijskom potporom ili širenjem pravih informacija o ovom vjernom i vjerodostojnom svjedoku vjernosti Kristu i Njegovom Evanđelju i vjernosti povjerenih mu Kristovih vjernika.

Biskup Komarica je posebno – i pismeno – zahvalio biskupu legničkom mons. Kiernikowskom za njegovo razumijevanje i dragocjenu suradnju u ovom zajedničkom crkvenom poslu, jer će, budući blaženi Anto Dujlović biti blaženik i Banjolučke i Legničke biskupije, i hrvatskog i poljskog naroda, u čemu njegovi nekadašnji župljani i njihovi potomci, koji od 1946 godine žive na području biskupije Legnica imaju izuzetne zasluge.

Biskup Franjo je zajedno s članovima delegacije iz Poljske pohodio i svetište župe Gumjera, u prnjavorskom dekanatu. Tu ih je župnik i dekan prnjavorski mons. Vlado Lukenda upoznao na temeljima župne crkve, župne kuće i glavnog župnog groblja, o brojnim pothvatima koje je poduzeo i poduzima sa svojim skromnim mogućnostima u revitalizaciji ovog, za život katolika – ne samo Banjolučke biskupije – važnog mjesta hodočašćenja i molitve. Gosti iz Poljske su mu izrazili zahvalnost i obećali da će upoznati o svemu tome i veleposlanstvo Poljske u BiH.

TABB
Banja Luka, 5. kolovoza 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button