Vijesti 2019. godina

UZ VOJNE POČASTI OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA POGINULE HRVATSKE BRANITELJE U BOS. GRAHOVU

U Bosanskom Grahovu je 13. kolovoza 2019. po 23. put obilježen Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje. Ova se komemoracija održava svake godine 13. kolovoza u znak sjećanja na 21 poginulog branitelja 141. brigade i 7. gardijske brigade HV koji su poginuli 13. i 14. kolovoza 1995. u bitci kod Bos. Grahova. Širi povod ovom molitvenom okupljanju je sjećanje i molitva za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote u oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske Ljeto 95 i Oluja na području Dinare, Livanjskog polja i Bos. Grahova.

Svetu misu u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Bos. Grahovu (Obljaju) predvodio je livanjski župnik i dekanu  fra Vinko Sičaja u zajedništvu s drvarsko-grahovskim župnikom don Davorom Klečinom. Na komemoraciju u Bos. Grahovo stigli su rodbina, prijatelji i suborci poginulih branitelja iz Splita, Kaštela i Varaždina organizirani u udruge roditelja poginulih branitelja i veterana spomenutih brigada, kao i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga HVO Hercegbosanske županije.

Komemoraciji su nazočili i predsjednik Vlade HBŽ Ivan Jozić te predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i grada Kaštela.

Vojne strukture iz BiH na komemoraciji predstavljali su pukovnik Martin Pažin iz 1. Pješačke pukovnije hrvatske komponente OS BiH, kao i zapovjednik vojarne u Livnu Marinko Romić te predstavnici Ministarstva obrane BiH.

U svojoj propovijedi fra Sičaja potaknuo je na odgovornost svih nas u očuvanju uzvišenih vrijednosti za koje su branitelji položili živote poručivši: „Mjesta stradanja i mučenici ne dopuštaju nam da se odnarodimo, udaljimo od obitelji, vjere i Crkve, od maloga čovjeka, aktualnih problema i zajedništva  bilo koje vrste iz kojega proizlazi dobro i bolja budućnost. Ta mjesta i ti mučenici ne dopuštaju nam da kukamo i jedikujemo skrštenih ruku, nego nas potiču da se uhvatimo u koštac sa svim mogućim izazovima i ponudama koje nam vjeru i naciju oslabište, uprljaše i razoriše”.

Nakon sv. mise komemoracija je nastavljena pred spomen-križem u središtu Bos. Grahova gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće, uz nazočnost počasnog voda OS BIH i sviranje počasne trube, a potom je fra Sičaja izmolio molitvu odrješenja za sve poginule branitelje.

Organizator i ovogodišnjeg Dana sjećanja u Bos. Grahovu bile su dvije domaće udruge – Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Heceg Bosne, Podružnica Bos. Grahovo.

Već šestu godinu u nizu ovaj se datum i komemoracija nalaze u službenom kalendaru važnih događaja Ministarstva obrane BiH s čijom dozvolom na komemoraciju dolaze pripadnici hrvatske komponente Oružanih snaga BiH.

Udruga DJG
Bos. Grahovo, 14. kolovoza 2019.

 

Povijesna crtica:

Iako je široj javnosti nepoznato, nakon veličanstvene „Oluje“ na širem području Bosanskog Grahova vodila se teška i odlučna bitka za konačno slamanje srpskih snaga.

U noći s 12. na 13. kolovoza jedinice srpske vojske izvele su jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141.brigade.

Te noći neprijatelj, ne mireći se sa gubitkom Knina i ostalog teritorija, najprije topništvom, a zatim u noći i pješaštvom, pokušava povratiti izgubljene položaje, pri tom koncentrirajući svoje elitne i specijalne postrojbe, kojima osobno zapovjeda gen. Mladić u jedinom pravom protuudaru, te presjeći komunikaciju Knin – B.Grahovo ovladavanjem strateški važne točke ”prijevoja Derale“. Najžešći napad izvršio je na položaje: Biljeg, Cigelj,Vidovića glava i Begovac na cesti Drvar-B.Grahovo. Pripadnici brigade prihvaćaju borbu i na položaju Vidovića glava u izravnom okršaju prsa o prsa pogibaju vojnici: Denis Jerković, Ivan Burić, Loran Šulentić i Tomislav Grujica. Nakon neravnopravne borbe, ostatak voda sa više ranjenika izvlači se prema B.Grahovu, manji broj vojnika u pričuvi panično napušta teren, dok ostatak brigade zauzima pričuvne položaje braneći cestu B.Grahovo – Knin. Početkom neprijateljskog napada, jedna interventna grupa 1. bojne odlazi u pomoć napadnutim položajima Cigelj i Biljeg gdje nailaze na ubačenu neprijateljsku diverzantsku grupu te u izravnom okršaju pogibaju zapovjednik satnije Stipe Marčić-Štef te vojnici Denis Baleta i Dragan Kikić, dok je više vojnika ranjeno. Kako se preostali suborci nisu uspjeli izvući, jednom od njih, Olegu Ujeviću, to uspjeva, dovodi pojačanje, ponovno se uključuje u borbu i tom prilikom junački pogiba. Iza podne 13. kolovoza ojačana skupina pripadnika 2. bojne 141. brigade uz potporu POTRD-a ZP Split kreće u protunapad na Vidovića glavu koju je zaposjeo neprijatelj nakon povlačenja naših snaga. Neprijatelj u žestokom okršaju uspjeva odbiti naš napad i tom prilikom pogibaju: zapovjednik voda Nenad Božan, zapovjednik desetine Ranko Grbavac, te vojnici Sead Jasenčić i Slaven Ujević, a više vojnika biva ranjeno. U borbama na ostalom dijelu bojišta pogibaju vojnici: Ante Merćep, Ante Domazet, a Zoran Karanović od zadobivenih rana umire. Istovremeno u okršaju sa neprijateljem kod položaja Cigelj pogibaju pripadnici 6.domobranske pukovnije: Ognjen Krešić, Aljoša Ruspić i Igor Koprčina dok sudbina Drage Ilovića do danas nije poznata (vodi se kao nestali). Bez obzira na sve gubitke vojnici 141. brigade su smogli snage da zaustave napredovanje neprijatelja i zajedno sa interventnim snagama 3.bojne 7. gbr ojačane sa dva tenka i borbenom skupinom 6.d.p. te tenkovskim vodom 113. pbr., 14. kolovoza povrate izgubljene položaje (u toj akciji pogibaju pripadnici 7. gbr: Romano Ribić i Stjepan Križanec), a već 15. kolovoza svi skupa zajedno sa 126. dp. i 4.gbr koja nastupa iz pravca Srba, nastavljaju sa napadnim djelovanjima i odbacuju neprijatelja do pred Drvar.

U toj bitci u jednom danu 13.kolovoza Hrvatska vojska je imala dvadeset poginulih, jednog nestalog i preko 50 ranjenih pripadnika.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button