Vijesti 2019. godina

STALNO VIJEĆE BISKUPSKE KONFERENCIJE BIH ODRŽALO SVOJU 23. SJEDNICU

Stalno vijeće Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, 16. rujna 2019. u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu održalo je svoju 23. sjednicu. Predsjedao je nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik BK BiH, a sudjelovali dopredsjednik BK BiH mons. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, i član Vijeća mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, te generalni tajnik BK BiH mons. Ivo Tomašević

Biskupi su upoznati s provedbom zaključaka sa 76. redovitog zasjedanja BK BiH, održanog 16. i 17. srpnja 2019. u Banjoj Luci.

Biskupi su razmotrili važne dopise pristigle nakon spomenutog zasjedanja među kojima su i pozivi na pojedine međunarodne susrete te dali potrebne smjernice Tajništvu BK BiH.

Također su dogovorili dnevni red predstojećeg 77. redovitog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje će se održati, 4. i 5. studenog 2019. u Sarajevu.

Budući da se bliži početak izvanrednoga misionarskog mjeseca listopada 2019., biskupi i ovom prigodom podsjećaju da je Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, u svojoj Poslanici od 21. rujna 2018. u povodu proglašenja Misijske godine, pozvala „sve vjernike, svećenike, redovnike i redovnice da se pridruže, posebice molitvom i dobrim djelima, ovim nastojanjima Crkve – koja je po naravi misijska – da se misionarsko poslanje ojača u životu i pastoralu svih naših zajednica“. Na biskupijskim i drugim razinama provode se broje inicijative preporučene u spomenutoj Poslanici, a ovom prigodom biskupi ističu sljedeću preporuku koja se posebno odnosi na predstojeći mjesec listopad: „Moliti misijsku krunicu svakoga dana tijekom mjeseca listopada 2019. u obiteljima i zajedničku u župnim zajednicama, a bilo bi poželjno da župnici tada za vjernike priprave dovoljan broj ‘misijskih krunica’, koje sa svojih pet boja simboliziraju Crkvu na svih pet kontinenata: zelena boja predstavlja Afriku, crvena Ameriku, bijela Europu, plava Oceaniju i žuta Aziju“.

Biskupi također podsjećaju na poziv da se svake nedjelje i svetkovine na Misama s narodom moli sljedeća Molitva za misije:

Otkupio si, Gospodine, krvlju svojom ljude iz svakoga plemena i jezika, puka i naroda, i postali smo kraljevstvo Boga našega!
– Kličite Gospodinu svi narodi!
– I služite mu u veselju!

Pomolimo se: Pogledaj, Bože, naš stvoritelju, i obazri se na zasluge Krista svoga, koji je samoga sebe dao kao otkupninu za sve ljude, te učini da od istoka sunčanoga do zapada svi narodi, po djelovanju misionara, veličaju tvoje Ime i da se na svakome mjestu prinosi i prikazuje čista žrtva Tvom Imenu! Po istom Kristu Gospodinu našemu. Amen.

KTA
Sarajevo, 17. rujan 2019.

Povezani članci

Također provjerite
Close
Back to top button